Group,Of,Happy,Kids,Children,At,Swimming,Pool,Class,LearningKinderen en jongeren kunnen steeds minder goed zwemmen, merken zwemleerkrachten. Oorzaken zijn de coronamaatregelen en een dalende aandacht voor zwemlessen op school.

Vlaamse scholieren mogen vanaf dit schooljaar opnieuw naar het zwembad. De zwembaden moesten de afgelopen twee jaar regelmatig de deuren sluiten wegens de coronamaatregelen. Zwemlessen konden als gevolg, zowel binnen als buiten de schooluren, niet doorgaan zoals gepland. Sportleerkrachten, redders en experts merken dat het zwemniveau van de leerlingen daardoor gedaald is.

‘Zwemmen vraagt automatisatie, het blijven herhalen van de technieken, en dat duurt wel enige tijd. Dat oefenen is door de sluiting van de zwembaden niet kunnen gebeuren. Kinderen hebben daardoor minder vaardigheden. Als ze in het water zijn en aan hun lot overgelaten worden, kan het dus erg fout aflopen’, vertelt zwemexpert Filip Roelandt (UGent) aan VRT NWS.

Andere doelen

Toch is de coronapandemie niet de enige boosdoener. Kenners waarschuwen al jaren dat het zwemvermogen van jongeren daalt. Dat heeft ook te maken met een andere lesmethode. Waar er vroeger meer aandacht ging naar een goede zwemtechniek, ligt de focus vandaag meer op ‘overlevend zwemmen’. Zwemslagen zoals schoolslag en crawl worden op school veel minder aangeleerd.

Kostprijs

Ook de kostprijs van de zwemlessen speelt een rol. De maximumfactuur in het basisonderwijs zorgt ervoor dat scholen minder budget hebben om uit te geven aan zwemlessen. ‘Zwemmen is een dure uitstap. De prijzen worden stelselmatig verhoogd en scholen die vervoer nodig hebben, moeten nog dieper in de buidel tasten’, zegt Pieter Vyncke, directeur van het Bernardus­college in Oudenaarde, in De Standaard.

Privé

Omdat scholen minder inzetten op zwemlessen, stijgen de wachtlijsten bij privélesgevers. En aan die buitenschoolse zwemlessen hangt ook een prijskaartje. Niet iedereen kan die kosten even gemakkelijk betalen. Als kinderen op school minder leren zwemmen, stijgen daardoor ook de verschillen in vaardigheden van de leerlingen. Wie naast de schooluren de mogelijkheid heeft om te oefenen met ouders of een zwemcoach, heeft daarbij een streepje voor.

Foto: Shutterstock