shutterstock_1228213330In de Amerikaanse staat Californië woeden zware bosbranden. Er vielen al meer dan 70 doden en er wordt gevreesd dat het aantal nog zal stijgen. De branden zijn voorlopig nog niet onder controle.

De Amerikaanse staat Californië heeft al enkele weken te maken met grote bosbranden. De grote vuurzee brandde al een gebied van meer dan 500 km2plat. En de brandweer heeft de vlammen nog niet onder controle.

Dodelijkste bosbrand

De ramp is goed op weg om de dodelijkste bosbrand ooit in de VS te worden. Die titel is nu voor een brand uit 1918 in de staat Minnesota. Daarbij lieten meer dan vijfhonderd mensen het leven.

Voorlopig maakte de brand in Californië 76 dodelijke slachtoffers. Maar ruim 1200 mensen zijn op dit moment nog vermist. Een deel van hen is waarschijnlijk op de vlucht voor het vuur en bevindt zich in een opvangcentrum. Maar gevreesd wordt dat er ook nog veel dodelijke slachtoffers teruggevonden zullen worden. Meer dan 10 000 woningen werden al verwoest. Ook beroemdheden die in de buurt van Los Angeles wonen, bleven niet gespaard.

Trump

President Donald Trump bezocht afgelopen weekend de getroffen gebieden. Die had eerst gedreigd dat er geen financiële steun vanuit de overheid zou komen. Hij vond immers dat de branden de schuld waren van een slecht bosbeleid in Californië. Maar intussen lijkt Trump van mening veranderd te zijn. Bij zijn bezoek kondigde hij aan dat de overheid de getroffen regio’s zou helpen.

Maar de oorzaak blijft hij steken op een slecht bosbeleid, zoals bv. het te lang laten liggen van afgebroken takken. De beweringen van wetenschappers dat de branden veroorzaakt worden door een langdurige droogte als gevolg van de klimaatopwarming, legt hij naast zich neer. In het verleden trok Trump al eerder de opwarming van de aarde in twijfel.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in de gebieden rond de branden is erg slecht. In die mate dat de meest vervuilde stad op aarde op dit moment niet langer de Chinese hoofdstad Peking is, maar wel de Amerikaanse stad San Francisco. Scholen en universiteiten zijn er gesloten en mensen dragen maskers wanneer ze buiten komen. Omdat er weinig wind is, blijft de vervuilde lucht bovendien nog wel even hangen.

Foto: Shutterstock