belgaimage-157747132-fullVoor de derde keer is Zuid-Afrika wereldkampioen rugby geworden. Dat voor het eerst een zwarte kapitein het team naar de trofee heeft geleid, is ook een belangrijke symbolische overwinning.

 Zuid-Afrika heeft het WK rugby gewonnen. Het Zuid-Afrikaanse team, de Springboks, versloeg Engeland in de finale overtuigend met 12-32. Het is de derde keer dat de Zuid-Afrikanen het WK rugby winnen. Daarmee is het nu mederecordhouder met de Nieuw-Zeelandse All Blacks.

Symbolische overwinning

De Zuid-Afrikaanse WK-zege is meer dan een mooie sportprestatie. Het is ook een symbolische overwinning. Want hoewel rugby in het land traditioneel een erg blanke sport was, mocht voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika een zwarte kapitein het team naar de overwinning leiden.

Tussen 1948 en 1990 heerste in het land de Apartheid, een reeks wetten die de scheiding tussen blanken en zwarten in stand hield, en voor grote discriminatie ten opzichte van de zwarte bevolking leidde. Zo moesten blanken en zwarten in andere buurten wonen, mochten ze niet gebruikmaken van dezelfde publieke ruimtes, hadden zwarten enkel toegang tot laagbetaalde jobs en was het verboden om te trouwen met iemand die een andere huidskleur had. Hoewel het Apartheidsregime in 1990 door Nelson Mandela werd beëindigd, heeft het tot vandaag een grote invloed op het leven in Zuid-Afrika.

Siya Kolisi

Dat het rugbyteam onder leiding van een zwarte kapitein het WK heeft gewonnen, is dan ook een belangrijke gebeurtenis. Die kapitein is Siya Kolisi. Hij groeide op in een van de Zuid-Afrikaanse townships (sloppenwijken) in Port Elizabeth. Als jonge rugbyspeler werd hij opgemerkt door een talentenscout. Het leverde hem een beurs op voor een vooraanstaande school.

Sinds 2013 speelt hij voor het nationale team en in 2019 werd hij de eerste zwarte kapitein van de Springboks. Dat het team onder zijn leiding wereldkampioen werd, betekent dan ook veel voor Kolisi. Na de wedstrijd zei hij: ‘Zuid-Afrika kan alles bereiken, als we maar samenwerken.’

Het succes van de 28-jarige rugbyspeler wordt meteen tot symbool verheven van wat mogelijk is voor een zwarte Zuid-Afrikaan na de Apartheid. Vandaag woont Kolisi in een chique buurt van Kaapstad, met zijn blanke vrouw en twee kinderen.

Grote rugbylanden

Hoewel rugby een razend populaire sport is, met uitverkochte stadions en hoge kijkcijfers, blijft die populariteit toch vooral beperkt tot de grote rugbylanden. Waar de meeste landen buiten het WK amper kansen hebben om zich met elkaar te meten, organiseren die ‘klassieke’ rugbylanden interne toernooien: het zeslandentoernooi tussen Engeland, Frankrijk, Ierland, Schotland, Wales en Italië, en in het Zuiden de competitie tussen Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Argentinië.

Het zijn dan ook vooral die landen die de meeste media-aandacht en het sponsorgeld opstrijken. Het maakt het bijna onmogelijk voor de ‘kleinere’ spelers om te concurreren.

Foto: Belga Image