BELGAIMAGE-176768737Er wordt nog steeds gezocht naar Jurgen Conings, de militair die ervandoor ging met verschillende wapens. De zoektocht leverde voorlopig nog geen resultaat op.

Al meer dan een week zijn de ordediensten op zoek naar Jurgen Conings. De militair nam vorige week verschillende vuurwapens mee vanuit een kazerne in Leopoldsburg en verdween. Hij liet enkele afscheidsbrieven achter, waarin hij zich boos maakte op de regering en de virologen in ons land.

Viroloog Marc Van Ranst, een bekende naam sinds het uitbreken van de coronacrisis, moest uit veiligheid onderduiken. Vorige zomer werd Conings al eens opgepakt, omdat hij bedreigingen had geuit tegen de viroloog. Uit camerabeelden blijkt bovendien dat hij voor zijn verdwijning enkele uren in de buurt van de woning van Van Ranst rondliep.

Omdat Conings bekendstond als iemand met extreemrechtse ideeën, krijgen ook Limburgse moskeeën extra bewaking.

Klopjacht

Na zijn verdwijning werd een grote klopjacht opgezet. In het Nationaal Park Hoge Kempen werd verschillende dagen met man en macht gezocht. Daar in de buurt werd immers de wagen van Conings, met daarin een deel van de wapens, teruggevonden.

Omdat die zoektocht niets opleverde, gebeurt het onderzoek nu wat minder opvallend. Er vonden al verschillende huiszoekingen plaats.

Radicalisering

De regering onderneemt stappen om strenger op te treden tegen personeelsleden van gewapende diensten, zoals het leger of de politie, met extremistische ideeën. Conings stond al een tijdje op een lijst van personen die een mogelijke terreurdreiging vormen. Dat hij toch nog toegang had tot wapens, leverde veel kritiek op.

Steun

Niet iedereen vindt de zoektocht naar Conings terecht. Steungroepen voor de man telden op sociale media al snel duizenden leden. Er werden ook enkele steunmarsen voor hem georganiseerd. De deelnemers delen de mening van Conings over de regering en de virologen. Ze vinden de zoektocht naar Conings overdreven. De grootste van die steungroepen op Facebook – met bijna 50 000 leden – werd door het sociale netwerk verwijderd.

‘Mensen die van hem een held maken, of een Rambo-figuur of filmheld, die vergissen zich’, reageerde minister Annelies Verlinden (CD&V) op die steunbetuigingen. ‘Deze man is wel degelijk gevaarlijk en heeft zeer gevaarlijke [bedoelingen] geuit.’

Foto: Belga