©Belgaimage

©Belgaimage

Een reportage op YouTube over ongewenst seksueel gedrag achter de schermen van The Voice of Holland deed een bom barsten bij onze noorderburen. Door een ongelukkige reactie op de beschuldigingen kwam ook bedenker John de Mol onder vuur te liggen.

 

Boos, het YouTube-kanaal van de Nederlandse tv-presentator Tim Hofman, deed een grondig onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht The Voice of Holland. In een reportage getuigden verschillende vrouwelijke kandidaten en (ex-)medewerkers van het tv-programma. Ze klaagden seksueel getinte opmerkingen en berichten aan, maar ook ongewenste betastingen door de coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een niet nader genoemde regisseur. Een jonge vrouw vertelde dat Ali B haar zelfs had verkracht. De uitzending van anderhalf uur deed vooral in Nederland meteen heel wat stof opwaaien. In een halve dag was ze al zeven miljoen keer bekeken.

 

Direct alarmbel luiden

John de Mol, de bedenker en eindverantwoordelijke van The Voice, reageerde in de uitzending op de onthullingen. In het interview met Tim Hofman toonde hij zich duidelijk geschokt door wat aan het licht was gekomen. Voorts gaf hij aan niet goed te begrijpen waarom de lastiggevallen vrouwen zo lang gewacht hadden om het ongewenste gedrag aan te klagen. Hij riep hen op om in het vervolg direct aan de alarmbel te trekken

 

Paginagrote advertentie

De dag nadat de reportage op YouTube gelanceerd was, verscheen een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad, een van de grootste kranten van Nederland. ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’, stond er in grote letters te lezen. De vrouwelijke werknemers van Talpa, het mediabedrijf van De Mol, hadden de advertentie geplaatst. Zij vonden dat hun baas een denkfout had gemaakt.

 

Victim blaming

Specialisten gaven de dames gelijk. Er is volgens hen een cultuurverandering binnen de mediawereld en de maatschappij nodig. Machtige mannen als De Mol moeten stoppen met victim blaming (de schuld geven aan slachtoffers). Beter is het de verantwoordelijkheid van grensoverschrijdend gedrag te leggen bij de plegers. Liesbeth Kennis, expert in seksueel geweld, vertelde in De Morgen: ‘Macht zorgt niet enkel voor privileges, het maakt mensen ook blind voor bepaalde zaken. Als je een hoge positie bekleedt, moet je je daar erg bewust van zijn.’

 

Veilige werkomgeving

In een reactie wees Karien van Gennip, de Nederlandse minister van Sociale Zaken, op de verantwoordelijkheid van bedrijven om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat houdt in dat ze stappenplannen moeten bedenken voor als er incidenten zijn, trainingen moeten organiseren en een onafhankelijke vertrouwenspersoon moeten aanduiden.