Belgian world champion Wout Van Aert celebrates as he crosses the finish line to win the elite men's race in the worlds championships cyclocross this week-end in Bieles, Luxembourg, Sunday 29 January 2017. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Wout Van Aert (foto) kroonde zich in Luxemburg voor de tweede keer tot wereldkampioen in het veldrijden. Zijn rivaal Mathieu van der Poel, die vier keer lek reed, eindigde als tweede.

Het WK veldrijden zal de geschiedenis ingaan als dat van de materiaalpech. De grootste pechvogel was Tom Meeusen. Toen hij de eerste helling opreed, brak zijn fiets in tweeën.

Ook de Nederlander Lars Boom had het geluk niet aan zijn kant. Hij moest de wedstrijd verlaten na vijf lekke banden.

Titelverdediger Wout Van Aert en zijn uitdager, Mathieu van der Poel, bleven niet gespaard. Ze doken geregeld de materiaalzone in. Voor Van Aert waas dat echter slechts één keer nodig. Hij had immers voor een speciaal soort tubes gekozen, die duidelijk beter bestand waren tegen de steentjes op het parcours.

Ontgoocheld

De vierde lekke band van Van der Poel was zelfs beslissend voor het eindresultaat. De Nederlander speelde op die manier immers 20 seconden kwijt op zijn rivaal Van Aert.

Van der Poel reed uiteindelijk op 44 seconden van Van Aert over de eindstreep. Hij kon zijn ontgoocheling moeilijk verbergen. Kevin Pauwels eindigde op de derde plaats.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen heeft België de wereldtitel beet. Sanne Cant won de race voor de Nederlandse Marianne Vos, die al dertien WK’s op haar naam schreef: vier op de weg, twee op de piste en zeven in het veld.


Twitter

Niet alleen op de fiets, ook op Twitter leveren de veldrijders strijd. Vorige week stond plots het dopingformulier van Kevin Pauwels online. Al gauw deed Mathieu van der Poel hetzelfde. Wout Van Aert deed alsof zijn neus bloedde.

‘Wat er op dat formulier staat, is privé’, reageerde de wereldkampioen zondag. ‘Niet dat ik iets illegaals inneem. Maar ik wil de concurrentie niet op gedachten brengen.’

Hormoon

Sommigen lieten uitschijnen dat Van Aert cortisone gebruikt, een soort hormoon dat de prestaties van sporters kan bevorderen.

De renner uit Lille kampte vlak voor het WK met een knieblessure, waardoor hij (in tegenstelling tot de andere renners) wel cortisone zou mogen gebruiken. Maar Van Aert beklemtoonde dat hij geen medische uitzondering had aangevraagd.

Bron foto: Belga Image