MILLAU/LAVAURMet twee gewonnen Tour-ritten op drie dagen tijd beleefde Wout van Aert vorige week enkele hoogtepunten in zijn carrière als profrenner. In de vijfde rit van de Tour ging de renner van Jumbo-Visma met een half wiel voorsprong als eerste over de finish in Privas. In de zevende rit was het weer raak. Ook daar kon hij zich bewijzen in de massasprint. Deze Tour toont meer dan ooit hoe veelzijdig de 25-jarige Kempenaar is, met kwaliteiten als klimmer (in dienst van kopman Roglic) én als sprinter.

Voor zijn carrière op de weg was Van Aert al succesvol in het veldrijden. Hij werd drie keer wereldkampioen en ook drie keer Belgisch kampioen.

Topseizoen

Het is nog maar de tweede keer dat Wout van Aert deelneemt aan de Tour de France. Die vindt omwille van de coronacrisis enkele maanden later plaats dan gewoonlijk. Zijn vorige deelname eindigde in mineur, nadat hij tijdens de tijdrit in Pau ten val kwam na contact met de dranghekken.

Na een maandenlange revalidatie en nog wat extra rust door het uitgestelde wielerseizoen maakte Van Aert meteen indruk met een reeks overwinningen: in de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, een rit in het Critérium du Dauphiné en het Belgisch kampioenschap tijdrijden.

Groene trui?

Komt na de overwinningen in de Tour de groene trui in het vizier? Die gaat naar de leider van het puntenklassement. Het is alvast geen focus voor Van Aert, die prioriteit geeft aan een goed resultaat voor zijn ploeg.

‘Zoals ik al voor de start van de Ronde van Frankrijk zei, moet je, als je voor het groen wilt gaan, vanaf het begin van de Tour punten pakken. Dat vergt heel veel energie. Dan is het gewoon niet mogelijk om mijn werk voor de ploeg te doen. Je kunt niet zomaar tussendoor focussen op die tussensprinten en ook nog eens iedere pelotonsprint rijden. De groene trui is geen doel dit jaar’, zei hij in Het Nieuwsblad.

Topfavoriet Peter Sagan moet zich volgens Van Aert dus niet al te veel zorgen maken. Die heeft de groene trui sinds 2012 slechts één keer aan iemand anders moeten laten, toen hij in 2017 uit de Tour werd gezet na het uitdelen van een elleboogstoot.

Covid-19

Hoewel de verspreiding van het coronavirus in de Tour tot uitstel en geen afstel heeft geleid, zorgt het virus toch voor kopzorgen. Renners die (herhaald) positief testen, moeten de wedstrijd immers verlaten. Een eerdere regel die stelde dat ploegen met twee besmette renners volledig uit de Tour zouden worden gezet, werd wel al teruggedraaid.

Foto: Belga Image