©Belgaimage

©Belgaimage

Het WK voetbal in Qatar startte met enkele valse noten. Een speech van FIFA-voorzitter Gianni Infantino kreeg veel kritiek. En tijdens de openingsmatch liep het stadion halfleeg.

In aanloop naar het WK voetbal verschenen er in westerse media veel verhalen over de kwalijke reputatie van gastland Qatar. Ze berichtten uitgebreid over de verschrikkelijke omstandigheden waarin arbeidsmigranten de stadions moesten bouwen. Volgens ngo’s zouden daarbij zelfs duizenden doden zijn gevallen. Er werden ook heel wat vragen gesteld bij de reputatie van Qatar op het vlak van vrouwen- en holebirechten.

Die verhalen waren zeer tegen de zin van de Qatarese emir Tamim bin Hamad Al Thani. Hij zag de organisatie van het voetbaltornooi net als een mogelijkheid om zijn land op een positieve manier te presenteren op het internationale toneel.

Choquerende speech

Blijkbaar ergerde ook Gianni Infantino, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, zich aan de negatieve verhalen. Aan de vooravond van het WK hield hij in de Qatarese hoofdstad Doha een merkwaardige toespraak. Hij noemde de westerse critici in felle bewoordingen hypocriet. ‘Hoeveel westerse bedrijven, die voor miljarden dollars zaken doen met Qatar, hebben ooit de problematiek van de arbeidsmigranten aangekaart? Het antwoord is nul. Want dat zou ten koste gaan van hun winsten.’

De FIFA daarentegen kan zichzelf niets verwijten, stelde Infantino. Hij argumenteerde dat de wereldvoetbalbond ervoor gezorgd heeft dat de situatie van de arbeidsmigranten intussen is verbeterd.

De voorzitter van de Deense voetbalbond Peter Möller kon, net als vele andere genodigden, niet geloven dat Infantino zonder reserves meespeelde in de goednieuwsshow van de emir. ‘De speech choqueerde me’, reageerde Möller. ‘Ik schaamde me deel uit te maken van dit event.’

Regenboogband

Het mag duidelijk zijn dat de FIFA Qatar niets in de weg wil leggen. Een week voor de start van het WK besliste het islamitische gastland plots om de verkoop van bier in en rond de stadions te verbieden (tenzij het alcoholvrij is). Daarmee kwam het terug op een eerder gemaakt belofte. De FIFA bond in.

De FIFA liet maandag ook weten dat zeven landen, onder wie België, sancties riskeren. De aanvoerders van die nationale ploegen wilden tijdens de wedstrijden een band met regenboogkleuren dragen, om aandacht te vragen voor de holebirechten. Omdat de FIFA dat streng ging bestraffen, lieten ze dat voornemen uiteindelijk varen.

Geen voetbalcultuur

De schending van de mensenrechten is overigens niet de enige reden waarom veel waarnemers vinden dat Qatar nooit het WK voetbal had mogen binnenhalen. De Golfstaat heeft ook totaal geen voetbalcultuur. Dat werd op een pijnlijke manier aangetoond tijdens de openingsmatch van Qatar tegen Ecuador. In de tweede helft liepen delen van het stadion helemaal leeg. Enkel een harde kern supporters, volgens sommige bronnen betaald door de Qatarese overheid, bleef de thuisploeg aanmoedigen.

Dat Qatar de boot in ging met 0 – 2 zal de emir ook wel een doorn in het oog zijn.

WK-dorpen geannuleerd

Ook bij ons is er weinig enthousiasme te merken voor het WK. Verschillende WK-dorpen, waar mensen samen konden gaan supporteren, werden geannuleerd door een gebrek aan interesse. De verkoop van sjaaltjes en petjes wil maar niet aanslaan. Het WK dreigt voor winkels en brouwers een commerciële flop te worden.