©Belgaimage

©Belgaimage

Op het WK atletiek indoor in Belgrado gingen Noor Vidts en de Belgian Tornados met het goud aan de haal. De Belgische atleten deden het prima. Dat opent perspectieven voor de toekomst.

 

Noor Vidts (25) uit Vilvoorde won met glans de vijfkamp in Servië. In drie proeven – 60 meter horden, kogelstoten en 800 meter – haalde ze de zege. In de andere disciplines, het hoogspringen en het verspringen, werd ze tweede. Een fenomenale prestatie. Met een puntentotaal van 4929 brak ze haar persoonlijke record met 138 punten. Bovendien deed ze beter dan het Belgische record van haar beroemde landgenoot Nafi Thiam (4904 punten).

Een beetje zot

De goedlachse atlete charmeerde ook met haar commentaar na de overwinning. ‘Een beetje zot’, antwoordde ze op de vraag van Sporza hoe het goud in de vijfkamp voelde. ‘Dit overtreft mijn stoutste dromen. Vorig jaar vond ik het al te gek om een EK-medaille te winnen. Nu word ik wereldkampioen. En dat Belgische record was in handen van Nafi, da’s niet zomaar iemand. Dat maakt het echt speciaal.’

Niet versleten

Twee dagen later zorgde de mannelijke 4 X 400 meter-ploeg, ook bekend als de Belgian Tornados, voor een tweede blinkende gouden medaille op het WK indoor. Alexander Doom, Julien Watrin, Jonathan Sacoor en slotloper Kevin Borlée haalden het overtuigend van de concurrentie. Van Kevin Borlée (34) is al vaak gezegd dat hij, net als zijn tweelingbroer Jonathan, stilaan oud en versleten is. Daar was niets van te merken in zijn magistrale eindsprint. De Belgian Tornados hebben sinds 2008 al 28 finales op grote internationale finales gelopen. Veertien keer gingen ze met een medaille naar huis.

Ongezien

‘Fantastisch’ noemde teamleider Rutger Smith de prestaties van de Belgen op het tornooi. ‘We eindigen derde in de medaillestand. Dat is ongezien’, vertelde hij aan Sporza. ‘We hebben twee fantastische medailles gewonnen, maar ook andere atleten behaalden hoge noteringen.’ Polsstokspringer Ben Broeders eindigde vijfde op het WK, hoogspringer Thomas Carmoy zesde. De Belgian Cheetahs, de vrouwelijke 4 X 400 meter-ploeg, schopten het tot de finale nadat ze een nieuw Belgisch record hadden gevestigd.

Het kan nog beter

‘De Belgische atletiek heeft een boost gekregen’, concludeert Rutger Smith. ‘Je ziet dat ook in het team: Noor pakt goud en dan wil iedereen iets moois neerzetten.’ Smith, een Nederlander, zet mee de lijnen uit bij de Vlaamse Atletiekliga. De werking kan nog beter volgens hem. ‘Ik hoop dat dit nog meer mogelijkheden geeft voor de toekomst.’