shutterstock_1979147534Het regime van Wit-Rusland dwong een vliegtuig om te landen. Een journalist die aan boord was, werd daarop gearresteerd. Europa reageert streng op het voorval.

Zondagmiddag moest een vlucht van vliegmaatschappij Ryanair verplicht landen in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Het vliegtuig was vanuit het Griekse Athene onderweg naar Vilnius, in Litouwen. De bemanning kreeg het bevel om te landen in Minsk vanwege een bommelding.

Roman Protasevitsj

Aan boord van de vlucht was de 26-jarige journalist Roman Protasevitsj. De bommelding bleek een excuus om de Wit-Russische man te kunnen arresteren. Protasevitsj was een belangrijk figuur in het protest tegen de president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko. Die is al meer dan 25 jaar aan de macht en wordt ook ‘de laatste dictator van Europa’ genoemd.

Protasevitsj was tot september de hoofdredacteur van Nexta. Dat kanaal op Telegram (een soort Twitter) deelde onder meer informatie over de protesten en de hardhandige aanpak tegen demonstranten. Nexta is ook voor buitenlandse journalisten een belangrijke informatiebron.

In 2019 vluchtte Protasevitsj naar Polen, omdat hij zich bedreigd voelde door het regime van Loekasjenko.

Arrestatie

Zodra het voor de passagiers duidelijk werd dat het vliegtuig eerder zou landen, sloeg Protasevitsj in paniek. Hij vroeg aan de bemanning van de vlucht om niet te landen, omdat hij bang was om vermoord te worden. Na de landing werden hij en zijn vriendin gearresteerd.

De regering van Wit-Rusland verspreidde later een filmpje waarin Protasevitsj schuldig pleit aan het plegen van strafbare feiten bij het organiseren van protesten. Volgens zijn medestanders werd hij met geweld gedwongen tot die verklaring.

Europese Unie

De Europese Unie reageert streng op de actie van Wit-Rusland. Ze vraagt de vrijlating van Protasevitsj en zijn vriendin. Alle Europese luchtvaartmaatschappijen wordt gevraagd niet langer over Wit-Rusland te vliegen. Aan de lidstaten wordt gevraagd om Wit-Russische vliegmaatschappijen geen toegang meer te geven tot het luchtruim en om hun vliegtuigen niet langer te laten landen in luchthavens van de EU.

Foto: Shutterstock