Ursula_von_der_Leyen_presents_her_vision_to_MEPsUrsula von der Leyen en Charles Michel hebben het voorzitterschap van de Europese Commissie en de Europese Raad overgenomen. Ze willen van het klimaat een prioriteit maken.

Op 1 december ging een nieuwe bezetting van de Europese Commissie aan de slag. Aan het hoofd staat de Duitse Ursula von der Leyen, die Jean-Claude Juncker opvolgt als voorzitter. Met een ruime meerderheid keurde het Europees Parlement vorige week de nieuwe commissie goed. Von der Leyen is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie, de ‘regering’ van de EU. Die telt ook nog 27 commissieleden, eentje uit elke lidstaat van de Europese Unie behalve het Verenigd Koninkrijk. Voor België neemt Didier Reynders de rol op van Europees commissaris. Hij zal verantwoordelijk zijn voor Justitie.

Charles Michel

Ook aan het hoofd van de Europese Raad is het wissel van de macht. Daar nam de Belgische ex-premier Charles Michel (MR) de rol van voorzitter over van Donald Tusk. Hij gaf in november al de functie van Belgisch premier door aan Sophie Wilmès, om zich voor te bereiden op die nieuwe job.

Europees bestuur

De Europese Commissie is samen met het Europees Parlement en de Europese Raad verantwoordelijk voor het bestuur van de EU. De Europese Commissie zorgt voor het dagelijks bestuur en mag ook wetsvoorstellen doen. Ze controleert bovendien of de lidstaten de Europese regels juist toepassen in de wetten van hun land.

Het Europees Parlement stemt over wetsvoorstellen. Het controleert ook de Europese Commissie. Wie in het parlement zetelt, wordt rechtstreeks verkozen via verkiezingen die om de vijf jaar plaatsvinden.

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders van de lidstaten van de EU. Ze bepaalt mee wat er op de agenda van de EU staat en stuurt het algemene beleid.

Klimaat

Het Europees Parlement riep vorige week de noodtoestand uit over het klimaat. Naar aanleiding van de klimaattop in Madrid, die deze en volgende week plaatsvindt, wil het Parlement op die manier een signaal geven dat het de klimaatopwarming serieus neemt en zal werken aan oplossingen. Zowel Ursula von der Leyen, die al aangaf dat het klimaat voor haar een prioriteit was, als Charles Michel zijn op de klimaattop aanwezig. Tegen 2050 wil Von der Leyen dat Europa het eerste klimaatneutrale continent is.

Foto: CC-BY-4.0, © European Union 2019 – Source: EP