shutterstock_1530723479_vaccin_malariaDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil kinderen op grote schaal vaccineren tegen malaria. Die ziekte maakt jaarlijks honderdduizenden slachtoffers.

Malaria is een ziekte die verspreid wordt door muggen. Een besmetting kan hevige koorts veroorzaken en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Malaria komt voor in grote delen van de wereld, maar vooral in Afrika. Elk jaar worden ongeveer 200 miljoen mensen besmet. In 2019 stierven ongeveer 400 000 mensen aan de gevolgen ervan, onder wie 260 000 Afrikaanse kinderen.

Vaccin

Er wordt al tientallen jaren gezocht naar een goed vaccin tegen malaria. Voorlopig is er maar één vaccin waarvan bewezen is dat het beschermt tegen de ziekte: Mosquirix. Dat vaccin werd ontwikkeld in de Belgische afdeling van het farmabedrijf GSK, in de Waalse stad Waver.

Het vaccin kreeg al in 2015 een positieve beoordeling van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Enkele jaren later besliste de WHO om een groot project op te starten in de Afrikaanse landen Kenia, Ghana en Malawi. Sinds 2019 werden in die landen 2,3 miljoen dosissen van het vaccin toegediend.

Sub-Sahara-Afrika

De WHO heeft nu de resultaten uit die drie landen bestudeerd. Daaruit blijkt dat het vaccin 30 % bescherming biedt tegen de levensbedreigende vorm van malaria. Op basis daarvan beveelt de organisatie het vaccin nu aan voor alle kinderen uit Sub-Sahara-Afrika en andere regio’s waar de ziekte veel voorkomt.

Om malaria de wereld uit te helpen, is het vaccin onvoldoende effectief. Toch hoopt de WHO elk jaar tienduizenden kinderlevens te redden, door de vaccinatie te combineren met de verspreiding van muskietennetten en een goede behandeling van wie ziek wordt.

Parasiet

Het is moeilijk om een goed vaccin tegen malaria te ontwikkelen, omdat de ziekte niet veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie maar door een parasiet. Niet lang nadat de parasiet het lichaam binnentreedt, verandert die van vorm. Het is daarom moeilijker voor het lichaam om de parasiet te herkennen en de nodige bescherming te bieden.

Foto: Shutterstock