Watersnood in Italië komt na grote droogte
Extreme regenval liet vorige week gigantische modderpoelen achter in vele Italiaanse dorpen en steden. Meteorologen waarschuwen dat we de komende jaren wereldwijd meer van dat mogen verwachten.
In Noord- en Midden-Italië, vooral de regio’s Marken en Emilia-Romagna, zijn liefst 21 rivieren buiten hun oevers getreden. In totaal liepen 83 dorpen onder. Op 250 plekken vonden grondverschuivingen plaats. 450 wegen werden onbruikbaar.
De watersnood maakte minstens dertien dodelijke slachtoffers. Alleen al in de stad Cesena moesten duizend inwoners geëvacueerd worden.
Boomgaarden in gevaar
Ook de economische schade zal zeer groot zijn. Emilia-Romagna heeft een belangrijke landbouweconomie. De regio staat bekend om streekproducten als Parmezaanse kaas en Parmaham. Er wordt ook veel fruit geteeld. 80 procent van de boomgaarden is nu in gevaar.
Een late vorstperiode, gevolgd door een periode van extreme droogte, was eerder al ongunstig voor de boeren. Met de schade aan gebouwen en wegen erbij geteld lopen de kosten van de natuurramp zeker in de miljarden euro’s.
Verdroogde bodem
Twee weken voor de overstromingen was er voor de eerste keer hevige regenval geweest na de lange droge periode. De verdroogde bodem was niet toen in staat om de enorme hoeveelheid water op zo’n korte tijd te absorberen. Het regenwater kon enkel tot de bovenste bodemlaag doorsijpelen.
Toen de voorbije week in 36 uur zo veel regen viel als anders in een halfjaar raakte de grond helemaal verzadigd. Het water kon niet meer in de bodem dringen.
Wereldwijde hitte
Geologen leggen de link met de klimaatopwarming. Ook de rest van Zuid-Europa – Frankrijk, Spanje en Portugal – kende de voorbije maanden een ‘droogtecrisis’.
In Azië kregen delen van India, Bangladesh, Thailand en Laos te maken met intense hittegolven, die mensenlevens kostten. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) kan dat soort hittegolven tot dertig keer vaker voorkomen door de klimaatverandering.
Oceaan warmt lucht op
Volgens een nieuw rapport van de VMO zullen we de komende vijf jaar naast het broeikaseffect nog met een ander probleem te maken krijgen: El Niño. Bij dat weerfenomeen warmt de Stille Oceaan de lucht op, zodat de gemiddelde temperatuur over de hele wereld licht stijgt.
Daardoor zullen vooral de landen rond die oceaan met recordtemperaturen te maken krijgen. We hebben het dan over Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Volgens de VMO zal er voorts in Noord-Europa, de Sahel, Alaska en Noord-Siberië een verhoogde kans op hevige regenval komen.
Anderhalve procent
De VMO stelt dat de grens van anderhalve graad opwarming van de aarde de komende jaren al overschreden kan worden. Op het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is afgesproken om de opwarming precies tot die anderhalve procent te beperken. We komen met andere woorden al in de buurt van die grens. Een duidelijk signaal dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag moet.
Toegevoegd op 24 mei 2023 in Wereld.
Getagd met | Italië • klimaatopwarming • overstroming.
Terugkoppeling