shutterstock_139162007_nederlandsSlechts een op de drie Waalse leerlingen kiest ervoor om Nederlands te leren op school. Dat cijfer lag nog nooit zo laag.

In het eerste middelbaar koos in 2020 een op de drie leerlingen (34 %) in Wallonië voor Nederlands als tweede taal. Nooit eerder kozen zo weinig Waalse leerlingen ervoor om Nederlands te leren. Engels wint daarentegen aan populariteit. 64 % van de leerlingen kiest Engels als tweede taal. 2 % geeft de voorkeur aan Duits.

De populariteit van het vak Nederlands is in Wallonië al een tijdje aan het dalen. In 2010 koos de helft van de Waalse leerlingen nog voor het Nederlands.

Moeilijke taal

Leerlingen geven verschillende redenen voor hun keuze. Nederlands is een moeilijke taal om te leren. Bovendien kom je met Engels een stuk verder in het buitenland. Ook online en op sociale media is Engels vaak de voertaal.

Een tekort aan Nederlandstalige leerkrachten zorgt er bovendien voor dat er steeds minder scholen zijn die het vak Nederlands aanbieden.

Volgens Christophe Deborsu, journalist bij RTL, speelt ook de politieke situatie in ons land een rol. ‘Veel Walen zijn van mening dat het geen nut heeft om Nederlands te leren als het land binnenkort zou splitsen.’

Verplicht

In Vlaanderen zijn leerlingen verplicht om Frans te leren. Ook in het Brusselse gewest moeten leerlingen zowel Nederlands als Frans leren. In Wallonië kunnen middelbare schoolleerlingen zelf kiezen tussen Nederlands, Engels of Duits. Nu het aantal leerlingen dat voor Nederlands kiest zo laag is, zijn meer politici voorstander om het vak er te verplichten.

Frans

Hoewel Frans in Vlaanderen een verplicht vak is, daalt het taalniveau van de Vlaamse leerlingen al jaren. Steeds minder leerlingen zijn na het middelbaar in staat om een eenvoudig gesprek in het Frans te voeren. De redenen daarvoor zijn onduidelijk. Vermoedelijk speelt het een rol dat Vlaamse jongeren in het dagelijkse leven veel vaker in aanraking komen met het Engels dan het Frans.

Foto: Shutterstock