BELGAIMAGE-144873457Televisiezender VTM wordt deze maand 30 jaar. De zender zorgde voor heel wat vernieuwingen in het Vlaamse tv-landschap.

Op 1 februari 1989 was de openbare omroep VTM voor het eerst te zien op de Vlaamse televisie. Dit jaar blaast VTM dus 30 kaarsen uit en dat werd gevierd met een grote liveshow.

Nederlandse televisie

In de jaren 70 en 80 was de BRT (zoals de VRT toen nog door het leven ging) de enige Vlaamse zender. Vlamingen keken voor ontspanningsprogramma’s massaal naar Nederlandse zenders, zoals Nederland 1 en Nederland 2 (vandaag NPO). Tot VTM op de proppen kwam en het Vlaamse tv-aanbod werd uitgebreid. Vandaag kijken Vlamingen en Nederlanders amper naar elkaars tv-programma’s. Integendeel, populaire programma’s en films zoals De slimste mens ter wereld krijgen een Vlaamse of Nederlandse remake. Coproducties, zoals bv. Expeditie Robinson, zijn op één hand te tellen.

Bekende Vlamingen

VTM stond ook aan de wieg van de bv-cultuur en lanceerde verschillende van zijn tv-gezichten als echte sterren. Die mochten zelfs jaarlijks tijdens de VTM-parade vanop een praalwagen naar de toeschouwers zwaaien. Ook Vlaamse artiesten kregen een platform op de zender, in showprogramma’s als Tien om te zien.

Succes

Wat is de verklaring van het succes van VTM? Tom Evens, professor communicatiewetenschappen aan de UGent, denkt dat de afwisseling in het programma-aanbod daarvoor zorgde: ‘In tegenstelling tot de BRT zette VTM de kijker centraal en had ze een minder elitaire benadering. Het glitter- en glamourgehalte lag bovendien een stuk hoger en ook dat viel goed in de smaak.’

Nieuwsankers

De verjaardag van VTM zorgde ook voor een primeur in de nieuwsuitzendingen van VRT en VTM. Voor het eerst waren de presentatoren in elkaars tv-nieuws te zien. Nieuwsanker Wim De Vilder (VRT) wenste VTM-anker Freek Braeckman live in de uitzending proficiat met de verjaardag van de zender.

Foto: Belga Image