Jumbo-Visma renner Tiesj Benoot wint de voorjaarskoers Kuurne-Brussel-Kuurne. (Belgaimage)

Jumbo-Visma renner Tiesj Benoot wint de voorjaarskoers Kuurne-Brussel-Kuurne. (Belgaimage)

Het openingsweekend van het Vlaamse wielervoorjaar stond in het teken van sterke ploegen. Bij de mannen eiste Jumbo-Visma de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne op. Bij de vrouwen voelde Lotte Kopecky zich in de Omloop gesterkt door haar ploeg SD Worx.

Bij de mannen werden de podia van de eerste Vlaamse voorjaarskoersen overheerst door de kleuren geel en zwart van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. In de Omloop Het Nieuwsblad zaterdag eindigden renners van die stal als eerste (Dylan van Baarle) en derde (Christophe Laporte).

Enkel de 20-jarige Arnaud De Lie van Lotto-Dstny kon zich ertussen wringen. Het was heel bewonderenswaardig en straf hoe die na een val nog naar de tweede plaats sprintte. Daarmee bevestigde hij dat het nieuwe grote Belgische talent is.

Op zondag claimden de Vlamingen Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonk als leden van de geel-zwarte brigade de plaatsen één en twee in Kuurne-Brussel-Kuurne. De Sloveen Matej Mohoric moest zich tevredenstellen met de derde stek.

Zonder van Aert

Enkele opvallende vaststellingen. Eén: Jumbo-Visma koos er twee dagen na elkaar voor om ver voor de finish al te starten met oorlog voeren. De andere ploegen kregen gewoon geen kans om een eigen plannetje uit te voeren, als ze dat al hadden.

Twee: de Nederlandse formatie slaagde erin de twee zeges binnen te halen zonder hun grootste troef Wout van Aert. Dylan van Baarle en Tiesj Benoot wonnen allebei al wel grote klassiekers, respectievelijk Parijs-Roubaix en de Strade Bianche, maar zijn geen veelwinnaars.

Aan het langste eind trekken, wordt volgens Benoot makkelijker dankzij de sterke omkadering van de ploeg. Jumbo-Visma bereidde het nieuwe seizoen tot in de puntjes voor tijdens een drieweekse hoogtestage op Tenerife. ‘Training, herstel, materiaal, voeding: over alles wordt heel goed nagedacht’, zei Benoot in De Standaard.

Kopecky verraste op de Muur

In de vrouweneditie van de Omloop Het Nieuwsblad viel Lotte Kopecky ook vroeg aan. Met een verschroeiende versnelling op de Muur van Geraardsbergen verraste ze het peloton. Tot nog toe koerste de Vlaamse ietwat afwachtend. Ze spaarde haar krachten liefst voor de sprint.

Heel wat waarnemers stelden zich vragen toen haar ploeg, SD Worx, voor dit seizoen de Nederlandse topsprintster Lorena Wiebes aantrok. Zou die Kopecky niet te veel in de weg zitten? Het antwoord luidt dus nee. Kopecky krijgt nu de kans om anders, offensiever te koersen.

De strategie van de SD Worx-groep is nu: mislukken haar aanvalspogingen, dan kan Wiebes het nog altijd afmaken in de eindspurt. De Nederlandse eindigde zaterdag, als snelste van het peloton, overigens als tweede. SD Worx was bij de vrouwen dus even dominant als Jumbo-Visma bij de mannen.

Gelijkgesteld prijzengeld

Lotte Kopecky kreeg voor haar zege in de Omloop Het Nieuwsblad 16.000 euro. Evenveel als Dylan van Baarle, de winnaar bij de mannen, maar een pak meer dan de 1.025 euro die de winnares van vorig jaar, Annemiek van Vleuten, ontving.

De organisatoren van Flanders Classics hebben beslist om het prijzengeld voor mannen en vrouwen vanaf dit seizoen gelijk te stellen. Het gaat, naast de Omloop, om de wedstrijden Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl. Een belangrijke stap naar meer gelijke verloning en behandeling van de vrouwen in de wielersport.