©Shutterstock

©Shutterstock

In Frankrijk mogen fastfoodzaken sinds begin januari geen wegwerpverpakkingen meer gebruiken. Dat betekent een ware revolutie voor zo’n 30.000 restaurants, maar experts twijfelen aan het nut ervan.

Geen hamburgers in kartonnen doosjes meer in Franse fastfoodrestaurants. Papieren bekers en Happy Meal-boxen van plastic zul je er ook niet meer aantreffen. Zelfs slaatjes en sauzen worden voortaan in schalen geserveerd. Gaat een fastfoodzaak met meer dan twintig zitplaatsen niet mee in die verandering, dan riskeert die een boete van 7500 euro.

Voor op Europa

De nieuwe anti-afvalwet loopt vooruit op de Europese wetgeving. Doorn in het oog van de Franse wetgever is de ongeveer 200 miljoen kilo aan wegwerpverpakkingen die de fastfoodsector jaarlijks in het land produceert. Doel is om dat aantal tot minstens de helft terug te brengen.

Dure aanpassingen

Door de wet zocht bijvoorbeeld McDonald’s zijn toevlucht tot rode gerecyclede plastic containers, polyester bekers en herbruikbaar bestek. De bekende keten voerde een afwasdienst in, waarvoor hij extra personeel aantrok. De installatie van vaatwassers en extra opslagruimte vergde een investering van minstens 100 miljoen euro.

Een multinational als McDonald’s kan tegen een stootje. Voor kleinere spelers is de logistieke uitdaging veel groter. Heel wat restaurants hebben dure verbouwingswerken nodig om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Voetafdruk net groter

Cojean, een vegetarische fastfoodketen, heeft twijfels bij de milieuvoordelen. Het vervoer van extra producten en het gebruik van afwasmiddelen kosten niet alleen veel, maar zijn volgens het bedrijf ook nadelig voor het milieu. ‘Ik vrees dat onze lage CO2-voetafdruk zal vergroten’, reageerde zaakvoerder Stéphane Jitiaux op nieuwszender France Info.

Vervive, een bedrijf gespecialiseerd in duurzame voedselverpakkingen, vreest dat de nieuwe wet het afvalprobleem niet echt zal oplossen. Volgens Vervive schakelen veel restaurants nu over op dik plastic bestek, dat vaak niet stevig genoeg is om herhaaldelijk afwassen en hergebruik te overleven. Dat zal dus evengoed regelmatig vervangen moeten worden.

Digitaal statiegeld

Ook de Vlaamse regering wil iets aan wegwerpverpakkingen doen. Onlangs raakte bekend dat ze digitaal statiegeld gaat invoeren. Elke drankverpakking zal dan een unieke code krijgen. Wanneer consumenten de lege verpakking én de code op de blauwe zak of de juiste openbare vuilnisbak scannen, krijgen ze het statiegeld automatisch terug.