Maradona_vs_englandHet overlijden van Diego Maradona raakt de voetbalwereld in het hart. Vooral in Argentinië en Napels is het verdriet groot.

Voetballegende Diego Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. De Argentijn werd begin november in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hersenbloeding. Na een succesvolle operatie verliet hij het ziekenhuis om te revalideren, maar jarenlange gezondheidsproblemen eisten dan toch hun tol.

De regering van Argentinië kondigde na zijn dood drie dagen van nationale rouw aan. Duizenden mensen brachten in Buenos Aires een laatste groet aan hun sterspeler. Ook de inwoners van Napels, de stad waar hij met zijn ploeg Napoli in de jaren 80 de top bereikte, rouwden om hun nummer 10.

WK

Voor voetballiefhebbers is Maradona een van de beste voetballers aller tijden. In 1986 loodste hij thuisland Argentinië naar een WK-overwinning in Mexico, op het hoogtepunt van zijn carrière. Hij speelde de Rode Duivels toen in de halve finale met twee goals naar huis. Het was de laatste keer dat de Argentijnen zich tot wereldkampioen konden kronen. Vier jaar later schopten ze het wel opnieuw tot in de finale.

Tijdens het WK in 1986 maakte Maradona in de wedstrijd tegen Engeland twee van zijn meest besproken goals, toen hij met zijn vuist een eerste doelpunt scoorde, dat ten onrechte werd goedgekeurd. Vier minuten later trapte hij de bal opnieuw in doel, na een indrukwekkende reeks dribbels. Maradona zou later altijd zeggen dat dat eerste doelpunt door de ‘hand van God’ was gescoord.

Napoli

In 1984 had de balkunstenaar tot ieders verbazing het grote FC Barcelona ingeruild voor Napoli. Onder leiding van Maradona veroverde de Italiaanse club in 1987 zijn eerste landstitel. Het bezorgde Maradona in Napels een godenstatus. In totaal maakte hij 115 doelpunten voor de ploeg. Dat record is intussen van de tabellen geveegd, onder andere door onze landgenoot Dries Mertens.

Drank en drugs

Naast het veld verging het Maradona in Napels minder goed. Hij maakte vrienden in het maffiamilieu en kampte met een drugsverslaving. In het wereldkampioenschap van 1994 werd de Argentijn geschorst wegens druggebruik. Het betekende het einde van zijn carrière in de nationale ploeg. Drank- en drugsproblemen zouden Maradona nog heel zijn leven parten spelen.

Onderzoek

Het Argentijnse gerecht heeft intussen een onderzoek geopend om te bepalen of er sprake is van nalatigheid bij het overlijden van Maradona. Het wil nagaan of hij de nodige zorgen kreeg. Bij zijn arts werd een huiszoeking uitgevoerd.

Foto: Wikimedia Commons