shutterstock_326997896Surfen, chatten, streamen en swipen: er gaat geen dag voorbij of we zitten naar een schermpje te staren. Volgens de Digimeter, een jaarlijkse enquête over mediagebruik, is de smartphone het belangrijkste scherm in ons leven.

De onderzoekers vroegen aan ruim 2000 Vlamingen welk scherm ze het minst kunnen missen. Liefst 34,6 procent van de ondervraagden dacht meteen aan de smartphone. Slechts 28,7 procent zei niet zonder televisiescherm te kunnen.

‘De smartphone is voor het eerst onmisbaarder dan de tv’, zegt de Gentse mediaprofessor Lieven De Marez. ‘In 2016 ruilden vooral vijftigplussers hun klassieke gsm in voor de smartphone. Zo kunnen ze makkelijker in contact blijven met kinderen en kleinkinderen.’

Filmpjes en nieuwssites

Lekker ouderwets tv-kijken is voor veel tieners verleden tijd. Bijna 60 procent van de vijftien- tot negentienjarigen kijkt elke dag filmpjes op de smartphone.

Vlamingen gebruiken dat toestel trouwens voor steeds meer dingen, zoals bankzaken regelen of de krant lezen. In 2015 surfte 29,3 procent van de Vlamingen dagelijks naar nieuwssites. Vorig jaar ging het al om 41,1 procent.

Digibesitas

Zitten we niet te veel aan het schermpje van onze smartphone gekluisterd? Zeven op de tien Vlamingen vinden alvast zelf dat ze te veel tijd besteden aan digitale media. En één op de acht ondervraagden lijdt aan digibesitas of schermverslaving.

Sommige smartphonejunks zoeken trouwens naar manieren om hun schermgebruik in te perken. Ze stoppen hun gsm weg tijdens gesprekken of zetten de automatische meldingen uit.


Chatten

Sms’en is passé, als we tieners mogen geloven. Ze geven de voorkeur aan chatten. Dat doen ze via Facebook Messenger en Snapchat, waar je foto’s en tekstberichtjes al na een paar seconden kunt laten verdwijnen.

Facebook

Facebook blijft een populaire website. Zowat 68 procent van de Vlamingen heeft intussen een eigen Facebookpagina. Maar voor tieners is het niet langer hun favoriete sociale netwerk. Foto’s plaatsen ze op Instagram, waar ook nogal wat twintigers hun vakantiekiekjes of die zelf gebakken taart delen met hun volgers.

Bron foto: Shutterstock