ceremonie-16De organisatie Habbekrats won de eerste Vlaamse Kinderrechtenprijs. Habbekrats organiseert jeugdwerk voor jongeren die in een moeilijke situatie opgroeien.

Dit jaar werd voor het eerst de Kinderrechtenprijs in Vlaanderen uitgereikt. De winnaar werd de organisatie Habbekrats. Sommige jongeren groeien op in een moeilijke situatie. Zij vinden doorgaans minder vaak de weg naar een jeugdwerking. Habbekrats wil hun een plek bieden waar ze zich thuis kunnen voelen. In de 13 jeugdhuizen van de organisatie kunnen jongeren van 8 tot 18 jaar terecht voor verschillende activiteiten. Habbekrats organiseert ook kinder- en jongerenkampen.

Een verschil

Thomas (17) en Keyentha (16) mochten de prijs in ontvangst nemen. Voor hen maakte Habbekrats echt een verschil, vertellen ze in De Standaard. Zo vond Keyentha een nieuw pleeggezin. ‘Ik verblijf al sinds ik drie jaar ben in een pleeggezin. In het eerste pleeggezin werd ik niet goed verzorgd, maar ik durfde dat aan niemand te zeggen. Pas toen ik al enkele jaren geregeld naar Habbekrats in Oostende ging, raapte ik mijn moed bij elkaar. Ik heb een dag gespijbeld en ben naar de hoofdzetel in Gent getrokken. Ik heb er alles verteld en ze zijn meteen beginnen rondbellen. Dankzij hen ben ik naar een ander pleeggezin kunnen verhuizen.’

Thomas gaat ongeveer een keer per maand naar een jeugdhuis van Habbekrats in Gent. ‘Ik voelde me er direct thuis. Ze bieden er verschillende activiteiten aan. Je mag kiezen of je meedoet of niet. Soms gaan we op werkvakantie naar ons avonturen­huis in de Ardennen. Laatst heb ik er muren helpen schilderen. Maar het is zeker niet alleen werken. Het is ook plezant.’

Start

Habbekrats werd in 1991 opgestart door Chris Van Lysebetten. Hij werkt ook vandaag nog in de organisatie. ‘Dat er zoveel jongeren het moeilijk hebben, verraste me aanvankelijk. Dat komt doordat ze in de samenleving niet zichtbaar zijn. Meestal worden ze beschermd en daardoor ook afgeschermd. Wij zetten ze in the picture. We spreken hen aan op hun kracht – hulp voor hun probleem volgt later wel. We verstoppen ons niet: onze huizen bevinden zich in het midden van de steden.’

Kinderrechtenprijs

De Vlaamse Kinderrechtenprijs werd in het leven geroepen door het Kinderrechtencommissariaat en Plan Belgium. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan een Franstalige organisatie: een groep vrijwilligers die kinderen hielp in het Maximiliaanpark in Brussel. Dit jaar was een Vlaamse organisatie aan de beurt. Uit de 25 geselecteerde initiatieven mochten jongeren vijf finalisten kiezen.

Foto: Plan België/A. Hofer