shutterstock_1080351293De Vlaamse jongeren eten (iets) gezonder dan vier jaar geleden, maar zitten te veel voor hun scherm. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent.

Onderzoekers van de UGent hebben 11 000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar ondervraagd over hun gezondheid en welzijn. Dat deden ze in het kader van de internationale studie Health Behaviour in School-aged Children, die in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt georganiseerd. De bevraging gebeurt elke vier jaar.

Tevreden

Uit de studie blijkt dat Vlaamse jongeren over het algemeen tevreden zijn met hun leven (negen op de tien bevraagden). Al is er ook een toename van enkele psychologische problemen. Meer dan vier jaar geleden voelen jongeren zich meermaals per week humeurig, zenuwachtig of futloos. Opvallend is het stijgende aantal slaapproblemen. Voor jongens klom dat cijfer van 17 naar 24 % en voor meisjes van 21 naar 30 %.

Gezonde voeding

Meer dan de helft van de Vlaamse jongeren eet dagelijks groenten. De consumptie van fruit ligt lager. 33 % van de jongens en 42 % van de meisjes zegt dagelijks fruit te eten. Die cijfers zijn beter dan in 2014. Toen lag dat percentage gemiddeld tien procent lager.

Frisdrank blijft populair. 29 % van de jongens en 20 % van de meisjes drinkt dat dagelijks. Het percentage jongens en meisjes met overgewicht en obesitas daalde in vergelijking met 2014 van 16 % naar 14 %.

Schermtijd

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren te veel tijd voor een beeldscherm spenderen. De WHO geeft het advies die tijd te beperken tot maximaal twee uur per dag. Slechts 10 % van de jongens en meisjes blijft daar effectief onder.

Bovendien raadt de WHO aan om 60 minuten per dag matig tot intensief te bewegen. 21 % van de jongens voldoet eraan, en 14 % van de meisjes. Dat is wel een lichte stijging tegenover 2014.

Roken en drinken

In de afgelopen vier jaar zijn jongeren minder gaan roken. In 2014 ging het om 9 % van de jongens en 6 % van de meisjes. Die cijfers zijn meer dan gehalveerd, naar 4 en 2 %.

Drie op de tien jongeren drinken minstens eenmaal per maand alcohol. Dat percentage bleef voor meisjes stabiel ten opzichte van 2014. Bij jongens was dat toen nog vier op de tien.