belgaimage-150534972-fullVlaams Belang haalt een pak meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen. N-VA blijft de grootste partij in Vlaanderen.  

Zondag trok België naar het stemlokaal. De kiezers moesten drie – en Brusselse Vlamingen zelfs vier – stemmen uitbrengen: voor de federale, de regionale en de Europese verkiezingen. Bij de federale verkiezingen worden 150 leden voor de Kamer van volksvertegenwoordigers gekozen. De regionale verkiezingen schudden de kaarten van de deelgebieden van ons land: Vlaanderen, Wallonië en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Bij de Europese verkiezingen wordt gekozen wie ons land zal vertegenwoordigen in het Europese parlement.

Vlaanderen

De grote winnaar van de Vlaamse verkiezingen is het Vlaams Belang. Die partij wordt met 18,5 procent van de stemmen de op een na grootste van Vlaanderen. Dat is een verbetering van maar liefst 12,6 % ten opzichte van 2014.

Hoewel N-VA met 24,8 % de grootste partij blijft, verliest ze 7,1 % van de stemmen in vergelijking met de vorige verkiezingen. Ook CD&V verliest veel stemmen (-5,1 %). De partij is de derde grootste. Daarna volgen Open VLD (13,1 %), sp.a (10,4 %) en PVDA (5,3 %).

Verwacht werd dat Groen sterk zou stijgen, zeker met alle aandacht die de laatste maanden naar de klimaatproblemen gaat. Maar dat effect blijft uit. De partij behaalt 10,1 % van de stemmen, een verbetering van 1,4 %.

Als grootste partij zal N-VA nu het initiatief nemen om een nieuwe Vlaamse regering te vormen. Daarvoor moeten verschillende partijen samenwerken, een zogenaamde coalitie. De huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD heeft nog altijd een meerderheid in het Vlaams Parlement (70 van de 124 zetels). Maar dat betekent niet dat de drie partijen ook de volgende vijf jaar zullen samenwerken.

België

De resultaten van de federale verkiezingen volgen dezelfde trends als die van de Vlaamse verkiezingen. De N-VA blijft de grootste (16 %), maar verliest 4,3 %. Het Vlaams Belang is de grootste stijger (+ 8,3 %) en de op een na grootste partij (12 %). Daarna volgen CD&V (8,9 %), Open VLD (8,5 %), sp.a (6,7 %) en Groen (6,1 %).

Om een nieuwe federale regering te vormen, is het wachten op initiatief van de koning. Die zal na een gesprek met de partijleiders een (in)formateur aanstellen. Die formateur krijgt de taak om met de partijen in gesprek te gaan en zo een regering te vormen. Ook daar moet een coalitie gevormd worden (van Vlaamse en Franstalige partijen) die meer dan 50 % van de zetels in het Federaal Parlement bezet.

Dat is vaak een hele puzzel en belooft ook deze keer niet gemakkelijk te worden. In Wallonië is de PS immers de grootste partij. Die staat met haar standpunten vaak recht tegenover N-VA.

Cordon

Dat Vlaams Belang een goed resultaat behaalde, wil niet automatisch zeggen dat ze deel zal uitmaken van de regering. Omdat de partij bekendstaat om haar harde standpunten op vlak van bijvoorbeeld immigratie, wordt ze extreemrechts genoemd. De andere partijen hebben in het verleden gezegd dat zij niet met het Vlaams Belang in een regering willen zitten, omdat ze niet akkoord gaan met de standpunten van de partij. Dat noemt men het cordon sanitaire. Zonder regeringspartners komt Vlaams Belang niet aan een meerderheid.

Vlaams Belang zelf vindt dat het cordon de mening van de kiezer negeert. De partij roept de andere partijen dan ook op om Vlaams Belang niet zomaar buitenspel te zetten. Maar om deel te worden van de Vlaamse regering zouden ten minste twee andere partijen het moeten zien zitten om met Vlaams Belang samen te werken.

Europa

Ook bij de Europese verkiezingen behaalden N-VA (22,4 %) en Vlaams Belang (19,1 %) in Vlaanderen de meeste stemmen.

In andere landen doen de (extreem)rechtse partijen het goed. In het Verenigd Koninkrijk is de Brexit Party de winnaar van de Europese verkiezingen. De conservatieve partij van Theresa May behaalde pas de vijfde plaats. May diende vorige week trouwens haar ontslag in als premier van het VK, nadat ze maandenlang zonder succes probeerde om een brexit-akkoord te onderhandelen.

In Frankrijk overtreft het Rassemblement National (de partij van Marine Le Pen) de partij van president Macron, Liste Renaissance.

Foto: Belga Image