shutterstock_93891553Ook minderjarigen zullen op identiteitskaarten hun vingerafdrukken moeten bewaren. Critici vinden dat een inbreuk op de privacy.

Op nieuwe elektronische identiteitskaarten zullen in de toekomst ook de vingerafdrukken van de houder bewaard worden in de elektronische chip. Dat besliste de federale regering vorig jaar. Het gaat voorlopig om een proefproject in 25 gemeenten, maar zal nadien waarschijnlijk overal worden ingevoerd.

Vanaf deze week verdeelt de gemeente Lokeren als eerste de nieuwe identiteitskaarten. Ook 12-jarigen die hun eerste identiteitskaart laten maken, zullen hun vingerafdrukken moeten laten scannen.

Privacycommissie

Het bewaren van vingerafdrukken op de identiteitskaart is een omstreden regel. De Gegevensbeschermingsautoriteit, vroeger bekend als de Privacycommissie, is erg kritisch. De organisatie wijst erop dat het bewaren van vingerafdrukken veel risico’s inhoudt voor misbruik van gegevens. Wanneer die in foute handen terechtkomen, zijn er voor slachtoffers weinig manieren om hun gegevens te beschermen. ‘Als ik mijn paswoord verlies of mijn account wordt gehackt, kan ik mijn paswoord wijzigen. Mijn vingerafdruk niet’, zegt voorzitter David Stevens. Dat ook minderjarigen die informatie moeten afstaan, overschrijdt volgens de organisatie een rode lijn.

Fraude

De voornaamste reden van het toevoegen van vingerafdrukken aan de identiteitskaart is het voorkomen van identiteitsfraude. Daarmee wordt bedoeld dat een persoon zich als iemand anders voordoet. Maar onderzoekers van de KU Leuven stellen zich vragen bij het nut van de maatregel voor minderjarigen. Fraude komt daar immers niet vaak voor. ‘Er worden enorme privacyrisico’s genomen zonder dat er veel voordelen aan zijn verbonden’, zegt professor Bart Preneel daarover aan De Standaard.

Er loopt op dit moment al een procedure bij het Grondwettelijk Hof tegen het bewaren van vingerafdrukken op de identiteitskaart. Het zal nog ongeveer tien jaar duren voor alle identiteitskaarten zijn geüpdatet met de nieuwe informatie.

Jongerenpartijen

De jongerenafdelingen van Open VLD, sp.a en CD&V hebben zich alle drie uitgesproken tegen de nieuwe maatregel. Ze maken zich zorgen over de veiligheid van de gegevens. Daarom roepen ze hun ‘moederpartijen’ op om beter na te denken over de privacy van de bevolking.

Foto: Shutterstock