belgaimage-174463651-fullVijf jaar geleden vielen er 32 doden bij bomaanslagen in Brussel. Door de coronamaatregelen bleef het aantal aanwezigen bij de herdenkingsmomenten beperkt.

Maandag werden op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek de aanslagen van 22 maart 2016 herdacht. Het is vijf jaar geleden dat daar 32 mensen om het leven kwamen bij een reeks bomaanslagen. Honderden anderen raakten gewond.

Onder meer koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo waren bij de herdenking aanwezig. Door de coronacrisis konden maar een beperkt aantal mensen de plechtigheden bijwonen.

Dreiging

De daders van de aanslagen waren verbonden met de terreurgroep IS. Verschillende onder hen waren ook betrokken bij de aanslagen in Parijs, vier maanden eerder.

Na de Brusselse aanslagen werd het dreigingsniveau voor terreur in ons land verhoogd tot 4, het hoogste niveau. Het bleef daarna tot 2018 op niveau 3. Bij die verhoogde terreurdreiging hoorde ook een grotere aanwezigheid van militairen en politie in het straatbeeld.

Vandaag ligt het dreigingsniveau in ons land op 2. IS leed zware verliezen in Syrië en verloor er ook de controle over het kalifaat. Daardoor is volgens terreurexperts de aantrekkingskracht van de groep afgenomen.

Toch is de dreiging niet helemaal verdwenen. Het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert, zegt dat het belangrijk is om waakzaam te blijven voor ‘lone wolves’, mensen die radicaliseren zonder zich aan te sluiten bij een groepering. Daarbij spelen het internet en sociale media een grote rol, zegt het OCAD.

Slachtoffers

Verschillende slachtoffers van de aanslagen voelen zich na vijf jaar niet voldoende gesteund door de Belgische overheid. De toegang tot hulp, ondersteuning, schadevergoedingen en erkenning verloopt volgens hen moeizaam.

De overheid heeft tot nu toe 3,9 miljoen euro financiële hulp aan 1399 slachtoffers van 22 maart toegekend. De verzekeringsmaatschappijen keerden 50 miljoen euro uit. Zij hebben nog ongeveer 70 miljoen euro aan de kant gezet voor toekomstige uitkeringen.

Proces

De exacte timing van het proces over de aanslagen ligt nog niet vast. Vermoedelijk moet eerst het proces over de aanslagen in Parijs afgerond zijn. Dat proces gaat in september van start. Het proces over de Belgische aanslagen zou dan mogelijk pas voor september 2022 zijn. Het zal ongeveer negen maanden in beslag nemen. De tien verdachten van de aanslagen zullen voor een assisenjury verschijnen.

Foto: Belga