belgaimage-173836513-fullDe Belgische atleten hebben vijf medailles gewonnen op het Europees kampioenschap atletiek indoor. De goede prestaties doen dromen van Olympische resultaten.

In het Poolse Torun legde de Belgische delegatie een indrukwekkend parcours af op het Europees kampioenschap atletiek indoor. Met maar liefst vijf medailles voor ons land is er reden tot vieren.

Vijfkamp

Nafi Thiam veroverde haar tweede Europese goud in de vijfkamp. De trainingsweek die ze verloor vanwege een positieve coronatest bleek dus geen rampzalige gevolgen te hebben. Met 4904 punten is ze bovendien de nieuwe Belgische recordhoudster en stoot ze Tia Hellebaut van de troon, die in 2008 met 4877 punten wereldkampioene werd.

Thiam deelde het podium met landgenote Noor Vidts, die in de vijfkamp het zilver in de wacht sleepte. Met een score van 4791 punten leverde ze een indrukwekkende prestatie.

1500 meter

De Waalse Elise Vanderelst zorgde voor het tweede goud op het EK. Voor het eerst heeft België met haar een Europese indoorkampioene op de 1500 meter. Met een tijd van 4’18”44 ging ze met voorsprong als eerste over de finish.

Slotdag

Op de slotdag sleepten Thomas Carmoy en Isaac Kimeli nog twee medailles in de wacht. Carmoy won het brons in het hoogspringen, met een sprong over 2,26 meter. De laatste Belgische medaille was voor Kimeli, die het zilver mee naar huis nam op de 3000 meter, met een tijd van 7’49”41.

Voor een zesde medaille waren alle ogen gericht op de Belgian Tornados, die op het EK in 2019 nog Europees kampioen werden op de 4×400 meter. Maar Alexander Doom en Jonathan, Dylan en Kevin Borlée konden geen plek op het podium veroveren. Zij eindigden op de vierde plaats.

Olympische spelen

De goede prestaties doen dromen van Olympische medailles. De Olympische Spelen vinden deze zomer in Tokio plaats, nadat ze vorig jaar werden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Op de Spelen zal de concurrentie natuurlijk een pak uitgebreider zijn dan op het EK en lijkt alleen Thiam een ernstige kandidate. Atleten kunnen zich nog tot 21 juni kwalificeren.

Foto: Belga