shutterstock_791719894Het onderzoek naar de dood van 39 transmigranten in een vrachtwagencontainer levert steeds meer info op. De slachtoffers blijken afkomstig uit Vietnam.

Op 23 oktober vond de Britse politie 39 lichamen in een gekoelde vrachtwagencontainer in Essex, een gebied in het zuiden van Engeland. Gekoelde containers worden gebruikt om bijvoorbeeld verse voedingsproducten te transporteren. Maar omdat ze afgesloten moeten blijven en goed geïsoleerd zijn, worden ze ook weleens gebruikt voor mensensmokkel. De kans dat speurhonden of warmtescanners er mensen in kunnen opsporen, is immers kleiner. Het zorgt er echter ook voor dat er vrijwel geen zuurstof in of uit de container kan, waardoor het risico op verstikking groot is.

Vietnamese slachtoffers

De slachtoffers zijn afkomstig uit verschillende arme regio’s van Vietnam. De zoektocht naar hun identiteit verloopt moeilijk. De mensensmokkelaars lieten immers alle identiteitspapieren verdwijnen, waardoor speurders via vingerafdrukken, tattoos en DNA-onderzoek de identiteit van de slachtoffers moeten bepalen. Uit angst voor vervolging durven familieleden zich bovendien niet altijd te melden.

Vietnamese transmigranten halen niet vaak het nieuws. Toch is emigratie naar Europa er geen vreemd fenomeen. In de arme streken van het land zijn de toekomstmogelijkheden voor jonge Vietnamezen beperkt. Meestal wacht hen een onzekere job in de landbouw, als rijstteler of visser, of als verkoper. In de hoop op meer financiële zekerheid trekken ze weg, vaak met het doel om een deel van hun inkomsten terug naar het thuisland te sturen voor de achtergebleven familieleden.

Verenigd Koninkrijk

Vooral het Verenigd Koninkrijk heeft de reputatie van ‘beloofde land’. Al is dat niet helemaal terecht. Veel Vietnamese migranten belanden er in illegale en onderbetaalde jobs. De reden dat het VK zo’n populaire bestemming is voor migranten is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt er verwezen naar het feit dat de Britten geen identiteitskaarten hebben, waardoor de kans op controles een pak kleiner is.

België

Waarschijnlijk gingen de slachtoffers ergens in België aan boord van de container, die ons land verliet via Zeebrugge. Uit onderzoek in 2016 blijkt dat dat niet zo heel vaak gebeurt. Vietnamese transmigranten die de doorsteek willen maken naar het Verenigd Koninkrijk doen dat voornamelijk via Frankrijk.

Om zich te laten smokkelen naar het VK betalen wanhopige Vietnamezen soms tot meer dan 30 000 euro. Toch zijn ze daarmee, ondanks beloftes van smokkelaars, niet zeker van een veilige reisroute.

Foto: Shutterstock