belgaimage-175891268-fullIn Brussel werden meer dan 100 mensen gearresteerd bij La Boum 2, een verboden evenement. De confrontatie tussen politie en feestvierders verliep niet zonder geweld.

In het Ter Kamerenbos in Brussel kwamen zaterdag ongeveer 2000 overwegend jonge, Franstalige feestvierders bijeen voor het verboden evenement La Boum 2. Een maand eerder was een eerste editie – een uit de hand gelopen aprilgrap – op geweld tussen politie en feestvierders uitgedraaid. Ook deze keer kwam het tot een confrontatie.

Harde hand

Toen het in de loop van de namiddag erg druk begon te worden in het Ter Kamerenbos begon de politie het domein te ontruimen. Omdat niet alle feestvierders aan die oproep gehoor gaven, gebeurde dat met de harde hand. Er werden traangas en waterkanonnen gebruikt. Kleine groepjes onruststokers bleven terugkeren en brandjes stichten. Rond 21 uur was alles weer rustig. Er werden in totaal 132 mensen opgepakt. 15 actievoerders en 13 agenten raakten gewond.

La Boum

La Boum 2 was volgens de organisatoren niet zomaar een feestje, maar een samenkomst om het recht om te feesten op te eisen. Vanwege de coronamaatregelen is het verboden om met meer dan tien personen buiten samen te komen. De politie was voorbereid op een grote opkomst, nadat op Facebook meer dan 6000 mensen interesse hadden getoond. De evenementenpagina werd uiteindelijk door Facebook verwijderd op vraag van de veiligheidsdiensten. De organisatoren van de eerste La Boum hadden eerder al laten weten niets met de tweede editie te maken te hebben.

Geweld

Op sociale media verschenen beelden van politie­agenten die hardhandig te werk gingen, onder meer met pepperspray en een politiehond. Er kwam kritiek dat het geweld buiten proportie zou zijn geweest. ‘De beelden zullen intern bekeken en besproken worden’, zei politiewoordvoerster Ilse Van de Keere daarover.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) kondigde een onderzoek naar het politieoptreden aan, maar hij is ook streng voor de organisatoren, die volgens hem om problemen gevraagd hebben. Het evenement was immers een trekpleister voor relschoppers.

Derde editie

De initiatiefnemers van La Boum 2 hebben bij de Brusselse politie een aanvraag ingediend voor een derde editie, La Boum 3. Dat maakten ze bekend op hun Facebookpagina. Op 29 mei willen ze opnieuw in het Ter Kamerenbos verzamelen.

Foto: Belga