shutterstock_452907517_vegetarische burgerDe vleesindustrie wil dat woorden als ‘burger’ en ‘worst’ enkel gebruikt mogen worden voor producten die vlees bevatten. Een meerderheid van het Europees Parlement ging niet akkoord met dat voorstel.

De vegetarische burger mag de naam ‘burger’ behouden. Dat is tegen de zin van de vleesindustrie. Die vindt dat termen als ‘burger’ of ‘worst’ voorbehouden moeten blijven voor vleesproducten. Door die namen te gebruiken voor vegetarische voeding, zou de klant opzettelijk in de war worden gebracht. De benaming geeft ten onrechte de indruk dat het om een vleesproduct gaat, vinden vleeslobbyisten. Die proberen via politieke invloed de wetgeving in het voordeel van de vleesindustrie te keren. Zij stelden ter vervanging namen als ‘veggieschijf’ of ‘veggiebuis’ voor.

Milieu

Milieubewegingen en voorstanders van plantaardige voeding tonen weinig begrip voor de vraag. ‘Plantaardige vleesvervangers worden al vele tientallen jaren op de Europese markt verkocht als veggieworsten en -burgers, dat is nooit een probleem geweest. Pas nu deze producten steeds populairder worden, vraagt de vleeslobby om een verbod’, zei Nena Baeyens van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief in De Standaard.

Kritiek op vegetarische voeding vinden milieuorganisaties bovendien een stap terug in de strijd tegen de klimaatopwarming. De veeteelt is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Dat komt niet enkel door het methaangas dat de dieren uitstoten. Ook de productie van het veevoeder vraagt veel water en energie.

Een petitie die zich tegen het voorstel van de vleesindustrie kantte, werd meer dan 225 000 keer ondertekend.

Europees Parlement

Op initiatief van de landbouwcommissie kwam het voorstel voor het Europees Parlement. Een meerderheid oordeelde dat de namen ‘burger’, ‘worst’ of ‘steak’ gebruikt mogen blijven worden voor vegetarische producten. De veggieburger, vegan worst of sojasteak blijven dus in de rekken liggen.

Melk

De landbouwindustrie haalde wel een andere slag thuis. Veganistische varianten van melkproducten (die geen dierlijke producten en dus geen melk bevatten) mogen niet langer de namen ‘yoghurt’, ‘kaas’ of ‘room’ gebruiken.

De stemming in het Europees Parlement is niet definitief. Er volgen nog onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie.

Foto: Shutterstock