CYCLING RONDE VAN VLAANDEREN 104TH EDITIONMathieu van der Poel heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. In een nagelbijtende sprint was hij net iets sterker dan Wout Van Aert.

Voor wielerliefhebbers was de Ronde van Vlaanderen 2020 er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Door de coronacrisis ging het uitzonderlijk om een herfsteditie van ‘Vlaanderens Mooiste’. De rit draaide uit op een krachtmeting tussen de twee topfavorieten, Wout Van Aert (Jumbo-Visma) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), en bleef spannend tot het allerlaatste moment.

Van drie naar twee

Lange tijd zag het ernaar uit dat drie renners de sprint in Oudenaarde zouden rijden. Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) stak de lont aan het kruitvat, en reed op de Koppenberg weg uit een uitgedund peloton. Alleen Van der Poel kon volgen, en op de Taaienberg kon ook Van Aert aansluiten. Maar 35 km voor de eindstreep kwam de huidige wereldkampioen ongelukkig ten val na een botsing met een jurymotor en moest hij de wedstrijd verlaten.

Duel

Na de val van Alaphilippe was het duidelijk dat de wedstrijd een duel tussen Van der Poel en Van Aert zou worden. De twee zijn al sinds hun start in het veldrijden elkaars belangrijkste rivaal. Dat ze aan elkaar gewaagd zijn, bleek nog maar eens uit de eindsprint. Die ging zo gelijk op dat de renners niet eens wisten wie er als eerste over de lijn was gegaan.

Het bleek uiteindelijk Van der Poel die de zege voor Nederland kon binnenhalen. Met 15 cm voorsprong ging hij als eerste over de finish. ‘Ik was niet zeker van de zege. Normaal voel ik zoiets altijd, maar ik zat zo kapot in de sprint … Ineens was die finishlijn er. En ik had niet gekeken naar het wiel van Wout. We wisten allebei niet wie won. […] Ik heb tienmaal bevestiging gevraagd, tot het uiteindelijk duidelijk was’, verklaarde Van der Poel. Hij treedt in de voetsporen van vader Adrie van der Poel, die de Ronde won in 1986.

De Noor Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) werd derde. In de top tien stonden vijf Belgen.

Oranje boven

Ook bij de vrouwen ging Nederland met de hoofdprijs naar huis. Chantal van den Broek-Blaak (Boels Dolmans CT) reed weg in de slotfase en won met een grote voorsprong. Land- en ploeggenoot Amy Pieters bemachtigde het zilver. Lotte Kopecky (Lotto Soudal) zorgde voor een Belgische podiumplaats door als derde over de streep te gaan.

Straf seizoen

Ondanks het verlies kan Wout Van Aert terugblikken op een schitterend seizoen, met een eerste plaats in Milaan-San Remo en de Strade Bianche, twee ritzeges in de Tour de France en dubbel zilver op het WK wegrit en tijdrit. ‘Ik ben heel blij met wat ik heb kunnen winnen, ook al had ik er nog graag de Ronde aan toegevoegd. Maar ik ben wel trots dat ik tot op de laatste dag van het seizoen nog altijd op topniveau was. Nu ga ik de fiets een tweetal weken aan de kant laten en genieten van wat rust’, zei hij aan Sporza.

Het vreemde wielerseizoen zit er bijna op. De Giro gaat zijn laatste week in, en daarna volgt nog de ronde van Spanje (Vuelta). Maar de cyclocrossers zijn al wel gestart aan hun seizoen, voorlopig zonder de twee tenoren.

Foto: Belga