belgaimage-172595786-fullNederland heeft alle gouden medailles in de wacht gesleept op het WK veldrijden. Belgische hoop Wout van Aert beet in het zand tegen aartsrivaal Mathieu van der Poel.

Dat het WK veldrijden zou uitdraaien op een strijd tussen eeuwige rivalen Wout van Aert en Mathieu van der Poel stond in de sterren geschreven. Het was de Nederlander Van der Poel die uiteindelijk aan het langste eind trok in Oostende.

Verloop

Nochtans was Van Aert sterk uit de startblokken geschoten. In de eerste rondes bouwde hij een kleine voorsprong op, onder meer door een val van Van der Poel. Een lekke band in de derde ronde strooide echter roet in het eten. De Nederlander ging voorbij Van Aert. Die laatste probeerde nog tot bij Van der Poel te trappen, maar kon de achterstand nooit meer goedmaken. Met een voorsprong van twintig seconden reed Van der Poel als eerste over de finishlijn, goed voor zijn vierde regenboogtrui.

De derde plaats was voor onze landgenoot Toon Aerts.

Vrouwen

Bij de vrouwen kleurde het volledige podium oranje. Lucinda Brand won haar eerste wereldtitel. In de laatste ronde kwam Annemarie Worst ten val, zodat het niet tot een sprint kwam tussen de twee koplopers. Denise Betsema maakte het Nederlandse podium compleet. Op plaats 8 was Sanne Cant de beste Belgische.

Lage landen

Het WK veldrijden is in de praktijk toch vooral een strijd der Lage Landen. Dat de Belgen voor het tweede jaar op rij geen wereldtitels in de wacht konden slepen, is dan ook een domper voor de Belgische bondcoach Sven Vanthourenhout.

Ook bij de beloften ging het goud immers naar Nederland. ‘Dat Nederland meer medailles zou pakken, lag in de lijn der verwachtingen als je kijkt naar hun dominantie bij de dames bijvoorbeeld. Maar we kunnen als België niet tevreden zijn.’

Bij de mannelijke beloften ging het goud naar Pim Ronhaar. Timo Kielich kon daar met het brons wel nog een derde podiumplaats voor België in de wacht slepen. Bij de vrouwelijke beloften ging de regenboogtrui naar Fem van Empel.

Foto: Belga