BELGAIMAGE-171585011Eind 2020 kregen de eerste Belgen een vaccin tegen COVID-19 toegediend. Volgens de Belgische regering zou iedereen die dat wil na de zomer gevaccineerd moeten zijn.

Afgelopen weekend werd in ons land de kaap van 20 000 coronadoden overschreden. Een jaar nadat het virus voor het eerst wereldnieuws werd, beheerst het nog steeds het dagelijkse leven. In tussentijd werkten wetenschappers met man en macht aan een vaccin. Die eerste vaccins zijn nu op de markt. Het gaat om een recordtijd, want meestal neemt de ontwikkeling van een vaccin jaren in beslag.

Immuunsysteem

De bedoeling van een vaccin is om een ziekte te voorkomen. Er wordt een ongevaarlijke variant van het virus of een stukje ervan toegediend. Dat activeert het immuunsysteem. Bij een eventuele besmetting met het echte virus herkent het immuunsysteem dan meteen de aanvaller en zorgt het voor een goede verdediging. Vaccinaties worden in ons land al gebruikt om ziektes als de mazelen of polio onder controle te houden.

Pfizer en Moderna

België kocht, in samenwerking met de Europese Unie (EU), vijf verschillende vaccins aan. Twee daarvan werden door de EU al goedgekeurd voor gebruik: de vaccins van Pfizer en Moderna. Van die vaccins beweren de producenten dat ze 95 % effectief zijn.

Sommige zaken zijn nog niet helemaal duidelijk. Zo weten onderzoekers nog niet zeker of het vaccin er ook voor zorgt dat je niemand meer kunt besmetten en hoelang de vaccins bescherming bieden.

Woonzorgcentra

Het vaccinatieprogramma in ons land is intussen van start gegaan. Eerst zijn de bewoners van de woonzorgcentra aan de beurt. In die groep is het risico op overlijden of een ernstig ziekteverloop immers het grootst. Daarna volgen de zorgverleners: dokters, verpleegkundigen, ziekenhuispersoneel …

Na kritiek op de trage opstart van het vaccinatieprogramma kondigde de regering een versnelling aan. Als de levering van vaccinaties verloopt zoals verwacht, zou minstens 70 % van de Belgen tegen na de zomer gevaccineerd zijn. Dat is het richtcijfer om groepsimmuniteit te bereiken: het virus kan dan moeilijk circuleren onder de bevolking.

Het vaccin zal voor Belgen gratis beschikbaar zijn. Het wordt toegediend op vrijwillige basis. Je bent dus niet verplicht om je te laten vaccineren.

Antivaxxers

Niet iedereen is even happig op zo’n coronavaccin. Een groep zogenaamde antivaxxers gelooft niet in de werking van vaccins en denkt zelfs dat ze je ziek maken in plaats van je te beschermen. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. In het geval van het coronavaccin is het wantrouwen ook groot door de snelheid waarmee het vaccin ontwikkeld werd.

Uit een bevraging van Sciensano, dat de evolutie van de Belgische coronacijfers in kaart brengt, blijkt dat 6 op de 10 Belgen bereid is zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Een op de vier aarzelt nog. Ongeveer 15 % ziet het niet zitten zich te laten vaccineren. De overheid vermoedt dat ze met informatiecampagnes en door een goed lopend vaccinatieprogramma meer mensen zal kunnen overtuigen.

Foto: Belga