©Shutterstock

©Shutterstock

Sinds Teslabaas Elon Musk het sociale medium Twitter overnam, regent het ontslagen bij het bedrijf. Velen vrezen ook dat het probleem van fake news met hem aan het roer enkel groter zal worden.

Een groot aantal medewerkers van Twitter kreeg vorige vrijdag een onheilspellend bericht op zijn of haar privémailadres. Daarin stond te lezen dat zijn of haar job ‘mogelijk overbodig geworden is’. De boodschap is dus dat de persoon in kwestie waarschijnlijk ontslagen zal worden. Om te onderstrepen dat hun medewerking niet meer gewenst is, zorgde de bedrijfsleiding ervoor dat deze werknemers niet langer hun laptops konden gebruiken.

Nauwelijks winst

Sinds eind oktober is het sociale medium eigendom van Elon Musk, die ook al de grote baas is van de bedrijven Tesla en SpaceX. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld en betaalde 44 miljard dollar voor Twitter. Dat is veel geld voor een bedrijf dat amper winst maakt.

Musk wil Twitter dan ook rendabeler maken. Om die reden wil hij de personeelskosten serieus verlagen. De verwachting is dat ongeveer de helft van de 7500 personeelsleden zal moeten vertrekken.

Wraak

Sommige (ex-)medewerkers denken dat Elon Musk wraak op hen wil nemen. Toen er een aantal maanden geleden voor het eerst sprake was van een mogelijke overname door de Teslabaas, verzette een groot deel van het personeel zich daartegen.

Volgens de werknemers was Twitter vroeger een bedrijf met een open geest, dat belang hechtte aan het welzijn van zijn personeel. Nu is in korte tijd de ziel van de firma helemaal veranderd. Er is een angstcultuur ontstaan. Medewerkers hebben het gevoel dat de bedrijfsleiding hen constant in de gaten houdt.

Desinformatie

Twitter is veel kleiner dan Facebook of TikTok. Het heeft wereldwijd 230 miljoen gebruikers, wat veel minder is dan de één miljard van TikTok en de twee miljard van Facebook. Niettemin wordt Twitter als een belangrijke bron van informatie beschouwd. Als iets trending of hot is op Twitter, nemen andere media dat graag over.

Helaas deed er de voorbije jaren ook heel wat desinformatie de ronde op het sociale medium. De vroegere bazen probeerden daar iets aan te doen. Zo sloten ze de Amerikaanse ex-president Donald Trump op een gegeven moment uit omdat hij te veel fake news en ophitsende berichten verspreidde.

Vrijheid van meningsuiting

Elon Musk heeft aangegeven dat hij de beperkingen wil opheffen. Vanwege de vrijheid van meningsuiting wil hij opnieuw iedereen welkom heten. Veel gebruikers vrezen dat het nu meer dan ooit vals nieuws zal regenen op Twitter. Om die reden zijn sommigen intussen al overgestapt naar het concurrerende sociale medium Mastodon.

Blauw vinkje

De nieuwe baas heeft al aangekondigd dat wie acht dollar betaalt voor zijn account een blauw vinkje zal krijgen. Hij of zij zal dan voorrang krijgen in conversaties, vermeldingen en zoekopdrachten.

‘Wie het meeste betaalt, zal het hardst kunnen roepen. Dat zal het alleen maar moeilijker maken om fake news tegen te houden’, reageerde een ex-medewerker.