shutterstock_1677478942In Europa worden er twee belangrijke strategieën gebruikt in de strijd tegen het coronavirus: de lockdown of de groepsimmuniteit. Toch bewegen ook de aanhangers van die laatste strategie meer en meer naar een lockdown.

De coronacrisis houdt Europa (en de rest van de wereld) in zijn greep. Maar niet elk land reageert met dezelfde aanpak op de crisis. Over het algemeen worden er twee strategieën gebruikt: een lockdown of groepsimmuniteit.

Lockdown

In navolging van het zwaargetroffen Italië, zetten vooral Frankrijk en Spanje sterk in op een lockdown. Ook België kiest voor die aanpak, al zijn de regels hier iets soepeler. Zo mag je hier nog altijd buitenkomen om te sporten of te wandelen.

De bedoeling van een lockdown is om het aantal besmettingen te beperken. Dat doen de landen door menselijk contact zoveel mogelijk te voorkomen. De scholen worden gesloten, werknemers doen hun job in de mate van het mogelijke van thuis uit, en de restaurants, cafés en de meeste winkels zijn gesloten. Op die manier hopen de landen het aantal slachtoffers te verkleinen, maar ook de druk op de gezondheidszorg draaglijk te houden.

Groepsimmuniteit

Andere landen proberen net om zo’n drastische lockdown te vermijden. Zo willen ze het land draaiende houden en de nadelige gevolgen voor de economie beperken. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zetten daarom in op groepsimmuniteit.

De landen die voor die strategie kiezen, zien er baat bij dat een meerderheid van de bevolking wél besmet wordt. Wie besmet wordt, maakt immers antistoffen aan en is daarna immuun voor het virus. Op die manier kan een tweede golf van besmettingen voorkomen worden.

Om groepsimmuniteit te bekomen, moet ongeveer 50 tot 70 % van de bevolking besmet raken. Doordat een groot deel van de bevolking dan immuun is voor het virus, kan het zich minder gemakkelijk verspreiden. Op die manier worden ook mensen zonder immuniteit beschermd.

Zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk lijken trouwens meer en meer ook voor een lockdown te kiezen. Beide landen hebben maandag hun maatregelen verstrengd. In het VK gingen de niet-noodzakelijke winkels toe. In Nederland werden ook evenementen met minder dan 100 personen afgelast.

Risico’s

Die verstrengde maatregelen moeten een situatie zoals in Italië voorkomen. Experts waarschuwen immers dat er eerst veel besmettingen moeten plaatsvinden om die groepsimmuniteit te bekomen. In het geval van het coronavirus loop je daarmee ook het risico op veel dodelijke slachtoffers.

Bovendien kunnen minder strenge maatregelen ervoor zorgen dat het aantal besmettingen te snel stijgt, waardoor de gezondheidszorg overbelast raakt. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot overvolle ziekenhuizen en spoeddiensten, een personeelstekort en een gebrek aan materiaal, zoals mondmaskers of beademingsapparaten.

Foto: Shutterstock