shutterstock_630625916Marine Le Pen en Emmanuel Macron zijn de grote winnaars van de eerste ronde in de Franse presidentsverkiezing. Eén van hen wordt op 7 mei verkozen als president.

Frankrijk stemde op 23 april een eerste keer voor een nieuwe president. In die verkiezingsronde stelden elf personen zich kandidaat. Huidig president François Hollande was daar niet bij. Hij is niet populair en besloot zich niet opnieuw kandidaat te stellen. Bijna 80 procent van de Fransen bracht een stem uit.

De winnaars

Marine Le Pen en Emmanuel Macron kwamen als winnaars uit de bus. Macron kreeg bijna 24 procent van de stemmen. Le Pen volgde op de voet met ongeveer 22 procent. Zij gaan nu als enige kandidaten door naar een volgende verkiezingsronde. Wie daarin de meeste stemmen haalt, wordt president.

Het resultaat was een klap voor de PS. Dat is de partij van de aftredende president Hollande. Ze haalde met haar kandidaat Benoît Hamon iets meer dan zes procent van de stemmen. François Fillon, de kandidaat van die andere traditionele partij ‘les Républicains’, strandde op een derde plaats. Zijn campagne werd geplaagd door schandalen. Zo bleek zijn vrouw in de afgelopen acht jaar € 800 000 verdiend te hebben als parlementair assistent van haar man, zonder dat ze die job ook echt uitoefende.

Tegengestelden

De twee kandidaten die doorstoten naar de volgende ronde staan lijnrecht tegenover elkaar. Front National (FN), de partij van Le Pen, is bijvoorbeeld tegen migratie en de Europese Unie. Macron sloot zich niet aan bij een klassieke politieke partij en komt op met zijn eigen beweging ‘En Marche!’. Hij wil net de hand reiken naar Europa en de rest van de wereld.

Hoewel Le Pen het hoogste aantal stemmen ooit haalde voor Front National, heeft Macron volgens de peilingen niets te vrezen. De kandidaat kan waarschijnlijk rekenen op de meeste stemmen. De verkiezing vindt plaats op 7 mei. Dan weten we wie de nieuwe Franse president wordt.

Ook de Europese leiders volgen de Franse verkiezingen op de voet. Met Le Pen aan het roer zou er wel eens een Frexit kunnen aankomen, in navolging van de Brexit in het Verenigd Koninkrijk. Zij halen opgelucht adem nu Macron op de overwinning lijkt af te stevenen.

Toch kan Macron nog niet op beide oren slapen. Door een nieuwe terreuraanslag in Parijs, waarbij een politieagent werd neergeschoten door een IS-sympathisant, krijgt een anti-moslimpartij als het FN weer de wind in de zeilen. En ook met andere harde standpunten kan Le Pen rekenen op proteststemmen.

Foto bron: Shutterstock