360px-Jan_Terlouw_(2014)Zowel Jan Terlouw als Dirk Bracke kondigden aan geen nieuwe boeken meer te zullen schrijven. De twee schrijvers zijn erg populair in Vlaanderen en Nederland. Verschillende van hun boeken werden verfilmd.

‘Het zal mij verbazen als er nog een kinderboek in mijn pen zit. […] Ik ken de kinderen van nu niet meer, ik heb er geen verstand meer van. Ik sta met mijn leeftijd te ver van de huidige kinderen af.’ Zo vertelde de Nederlandse schrijver Jan Terlouw in De Grote Vriendelijke Podcast dat hij ermee ophoudt als jeugdschrijver.

Koning van Katoren

De 89-jarige Terlouw schreef in de loop van zijn carrière twintig jeugdboeken, waaronder enkele jeugdklassiekers als Koning van Katoren en Oorlogswinter. Vijf jaar geleden verscheen zijn laatste jeugdboek, Het hebzuchtgas.

Van het boek Koning van Katoren werden meer dan 800 000 exemplaren verkocht. Het boek, waarin de 17-jarige Stach de overleden koning van het land Katoren wil opvolgen, werd verfilmd in 2012. In 2020 was het boek in het kader van de leesbevorderingscampagne ‘Geef een boek cadeau’ voor slechts 2 euro te koop.

Dirk Bracke

Ook de Vlaamse jeugdschrijver Dirk Bracke kondigde deze week aan ermee op te houden. Door gezondheidsproblemen lukt het hem niet meer om boeken te schrijven, zegt hij.

Bracke zal het contact met zijn lezers het meest missen, vertelde hij op Radio 2: ‘Ik vind het fijn om het verhaal achter mijn boeken te vertellen. Met wie ik tijdens de voorbereidingen gesproken heb, wat ik allemaal gezien heb. Zoals bij Black, toen ik met de politie rondreed door de straten van Brussel. Lezers kunnen die extra informatie dan plaatsen als ze het boek lezen. Dat zal nu allemaal niet meer lukken.’

De 67-jarige auteur is vooral populair bij jonge tieners en schreef 40 boeken, voornamelijk over maatschappelijke problemen, zoals de aidsproblematiek (Het uur nul), kinderprostitutie (Het engelenhuis) of jeugdbendes (Black).

Verfilmingen

Die twee laatste boeken werden ook verfilmd. Het engelenhuis verscheen onder de titel Bo in 2010. Het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah maakten in 2015 een filmversie van Black. Begin februari kondigden de twee ook aan te werken aan een filmversie van Brackes boek Straks doet het geen pijn meer.

Foto: Wikimedia Commons