800px-Political_Lawn_Signs_in_Sioux_City,_Iowa_-_2018_Midterm_Election_(44792130662)In de Verenigde Staten vonden vorige week tussentijdse verkiezingen plaats. Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben reden om te vieren.

De Amerikanen trokken vorige dinsdag naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen of de ‘midterms’. Dit keer niet om een president te kiezen (dat is voor 2020), maar om een derde van de zetels in de Senaat en een volledig nieuw Huis van Afgevaardigden te vullen. In 36 van de 50 staten werd ook gestemd voor nieuwe gouverneurs.

Senaat en Huis

De verkozenen in het Huis en de Senaat zijn verantwoordelijk voor de goedkeuring van wetten. In de Senaat zetelen de senatoren. Elke staat in Amerika mag er twee afvaardigen. Zij worden voor zes jaar verkozen.

In het Huis zitten een pak meer mensen, 435 personen. Zij vertegenwoordigen allemaal een bepaald aantal inwoners. Een staat kan er dus meer of minder hebben, naargelang het aantal inwoners. Zij worden steeds maar voor twee jaar verkozen.

Een gouverneur staat aan het hoofd van een staat. Hij of zij is verantwoordelijk voor de uitvoering van wetten binnen de staat.

Twee partijen

In de Verenigde Staten zijn er twee grote politieke partijen: de Democraten en de Republikeinen. Die hebben bijna alle politieke macht. Huidig president Donald Trump is bijvoorbeeld een Republikein. Voormalig president Barack Obama is een Democraat.

Resultaat

Voor de verkiezingen hadden de Republikeinen een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis. Dat maakt het voor president Trump gemakkelijker om beslissingen door te kunnen voeren.

De democraten slaagden er nu in de meerderheid van de zetels in het Huis te veroveren. De Republikeinen verstevigden dan weer hun meerderheid in de Senaat. Beide partijen konden zich dus winnaar van de verkiezingen noemen.

In zeven staten snoepten de Democraten de gouverneurspositie van de Republikeinen af. Maar in de belangrijke staten Ohio en Florida ging de overwinning naar de Republikeinen.

Het blijft afwachten of de twee partijen erin zullen slagen om samen te werken in de toekomst. Sinds de verkiezing van Donald Trump in 2016 liggen hun politieke standpunten immers ver uit elkaar. Enkele verkozen kandidaten riepen alvast op tot verzoening.

Diversiteit

In het nieuwe Huis van Afgevaardigden zullen meer dan 110 vrouwen zetelen. Dat is een record. Voor het eerst zijn er ook twee vrouwelijke native Americans (de bevolkingsgroep die in het land woonde toen de Europeanen het ‘ontdekten’) verkozen in het Huis. Uniek is ook dat er voortaan twee moslimvrouwen zetelen. En de staat Colorado verkoos met Jared Polis de eerste openlijk homoseksuele gouverneur van het land.