BELGAIMAGE-92065970Annemie Turtelboom heeft ontslag genomen als Vlaams minister van Energie. De Open Vld-politica kreeg veel kritiek op de zogenaamde Turteltaks. Dat is een belasting op energie die de Vlaamse regering onlangs heeft ingevoerd.

Het verhaal begon bijna tien jaar geleden. De Vlaamse regering wilde dat de Vlamingen zouden kiezen voor duurzame energie. Elektriciteit opwekken uit bijvoorbeeld zonne-energie is immers beter voor het milieu dan bijvoorbeeld je huis verwarmen met stookolie.

Zonnepanelen

Wie destijds zonnepanelen liet installeren op zijn dak, kreeg subsidies: de Vlaamse regering beloonde zo de eigenaar.

Daar liep het mis. Want niet alleen gezinnen kochten zonnepanelen, maar ook bedrijven. Miljoenen euro’s vloeiden zo naar slimme ondernemers.

Turteltaks

De Vlaamse regering heeft zo veel subsidies gegeven aan groene energie dat ze vandaag met een pak schulden zit. Om die schulden te kunnen afbetalen, moet elk gezin sinds dit jaar een energiebelasting betalen. Omdat die belasting werd ingevoerd door minister Turtelboom, kreeg ze al gauw de benaming ‘Turteltaks’.

Rekening

Veel Vlamingen vinden het onrechtvaardig dat zij nu de rekening gepresenteerd krijgen.

En hun elektriciteitsfactuur was de laatste tijd al flink gestegen, doordat energie duurder wordt.

Biomassa

Onlangs raakte bekend dat een deel van de opbrengst van de belasting gebruikt zou worden voor een nieuwe biomassacentrale in Gent. Volgens milieu-experts is dat geen goed idee. In zo’n centrale wordt elektriciteit opgewekt door houtafval te verbranden. Vervuilend en helemaal niet duurzaam, vinden ze.

Na het nieuws over de biomassacentrale kreeg minister Turtelboom nog meer kritiek, zodat ze besliste om op te stappen.


Geen subsidies meer

De nieuwe minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), wil dat Vlaamse gezinnen overschakelen op zonnepanelen. Maar de regering heeft haar lesje geleerd en geeft geen subsidies meer.

Toch blijven zonnepanelen een goede keuze, zeggen specialisten. Ze zijn beter voor het milieu. De kostprijs van zo’n rij glimmende platen op het dak is hoog, maar na 5 tot 8 jaar hebben huiseigenaars dat geld terugverdiend. Omdat ze energie uit zonnestralen halen, hebben de eigenaars immers een kleinere elektriciteitsfactuur.

Bron foto: BelgaImage