BELGAIMAGE-156955282Turkije heeft de aanval ingezet tegen de Koerdische troepen in Noord-Syrië. Dat doet het land naar eigen zeggen om zich te beschermen tegen terreur.

Het Turkse leger is binnengevallen in Noord-Syrië. Dat gebied is in handen van Koerdische strijders (de YPG). Die vochten er met de hulp van de Verenigde Staten met succes tegen terreurgroep IS.

Dat er zo dicht tegen de grens van Syrië met Turkije gewapende Koerdische troepen post hadden gevat, was niet naar de zin van Turkije. Het land beschouwt de Koerden in het gebied immers als terroristen. In eigen land hebben de Turken geregeld te maken met geweld van de PKK, een Koerdische organisatie die door het Westen als een terreurgroep wordt beschouwd. In Turkije ijvert de PKK voor Koerdische onafhankelijkheid. Turkije ziet de troepen in Syrië als een uitbreiding van de PKK, al beweren de twee groepen niet met elkaar verbonden te zijn.

Verenigde Staten

Volgens de Turkse president Erdogan is het dus noodzakelijk voor de veiligheid van Turkije om in te grijpen. De plannen voor een aanval zijn niet nieuw. Maar door de aanwezigheid van de VS in het gebied, een militaire bondgenoot van zowel Turkije als de Koerden, bleef het bij dreigen.

De Amerikaanse troepen trokken zich vorige week echter terug uit het gebied, na een telefoontje van Erdogan aan Trump waarin hij waarschuwde dat er snel een inval zou volgen. Turkije wil in het Syrische grensgebied een zone instellen waar Syrische vluchtelingen zich opnieuw kunnen vestigen. In Turkije verblijven bijna 4 miljoen Syriërs die op de vlucht zijn voor de burgeroorlog in hun land.

Na de terugtrekking van de VS-soldaten gingen de Turkse aanvallen van start met enkele bombardementen. Daarna volgde een grondoffensief. Als gevolg van de aanvallen sloegen al meer dan 100 000 mensen op de vlucht. Het aantal doden is erg onduidelijk, maar er wordt gesproken van tientallen burgerdoden.

Syrië

De Koerden waarschuwen dat de aanval van Turkije een terugkeer van IS in het gebied zal veroorzaken. Sinds de start van de aanval ontsnapten al honderden IS-vrouwen uit Koerdische gevangeniskampen.

Als reactie op de Turkse inval sloten de Koerden een bondgenootschap met het Syrische regime van president Assad. Dat is verrassend, want de Koerden bezetten een deel van Syrië. Toch stuurt Assad versterking. Op die manier maakt hij het Turkije een pak lastiger om het gebied te veroveren. De Koerden riskeren het gebied te verliezen aan zowel Turkije als aan het regime van Assad.

Kritiek

De Turkse aanval werd vrijwel meteen veroordeeld door de EU. Die vreest dat de aanval voor nog meer onrust in het gebied zal zorgen en zo de terugkeer van IS in de hand zal werken.

Dat Trump de Amerikaanse legers terugtrok uit Noord-Syrië leverde hem zowel in eigen land als internationaal heel wat kritiek op. Er werd hem verweten de weg vrij te hebben gemaakt voor een Turkse aanval. Na aanhoudende kritiek veroordeelde ook Trump zelf de aanval van Turkije. Hij legt economische sancties op aan de Turken en deelde mee dat de Amerikaanse troepen aanwezig zullen blijven in het Midden-Oosten en van daaruit de situatie zullen opvolgen.

 

Foto: Belga Image