shutterstock_1657035814Het geweld in de Syrische provincie Idlib flakkert opnieuw op, met militaire acties van Turkije en het Syrische leger. De Verenigde Naties waarschuwen voor de situatie van vluchtelingen in de regio.

Turkije heeft een militaire aanval gelanceerd in de Syrische provincie Idlib. De aanval is een reactie op de luchtaanvallen van het Syrische leger in het gebied. Daarbij kwamen vorige week 36 Turkse soldaten om het leven.

Oorlog in Syrië

De burgeroorlog in Syrië duurt intussen al acht jaar. De noordelijke provincie Idlib is een van de laatste gebieden die nog door rebellen worden bezet. Het Syrische leger wil de controle over de regio terugwinnen.

Ook internationaal heeft het conflict gevolgen. De rebellen, die in opstand komen tegen de regering van president Assad, worden gesteund door Turkije. Het leger van Assad krijgt steun van onder meer Rusland en Iran.

Idlib

Idlib ligt aan de Turkse grens. Er wonen meer dan drie miljoen mensen. Ongeveer de helft is afkomstig uit andere delen van Syrië, maar door het oorlogsgeweld tot in de regio teruggedrongen. Sinds december zijn er in het gebied al meer dan 350 burgerdoden gevallen.

Door de aanvallen is een groot deel van de inwoners op de vlucht geslagen, naar schatting zo’n 700 000 mensen. De meesten zoeken hun toevlucht aan de Turkse grens. Daar wonen ongeveer een miljoen Syriërs in overvolle kampen in slechte levensomstandigheden.

Turkije houdt de grenzen echter gesloten, omdat het zegt dat de vluchtelingenstroom te groot is geworden. De Verenigde Naties waarschuwen voor een humanitaire crisis.

Griekenland

Ook aan de grens van Turkije met Griekenland is de onrust groot. Omwille van de vele vluchtelingen in Turkije had president Erdogan aangekondigd de grens met Griekenland te openen. Duizenden vluchtelingen zijn daarop naar het grensgebied getrokken. Maar Griekenland houdt de grenzen – soms met geweld – gesloten. Het land verkondigde dat wie illegaal het land binnenkomt, teruggestuurd zal worden. Het zal ook een maand lang geen nieuwe asielaanvragen behandelen.

Foto: Shutterstock