BELGAIMAGE-140648467Een aardbeving en tsunami hebben vrijdag honderden slachtoffers in Indonesië gemaakt. De reddingswerken verlopen moeizaam.

Vrijdagavond werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een zware aardbeving. De aardschok – met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter – veroorzaakte een tsunami. Een tsunami is een vloedgolf die ontstaat nadat een grote massa water zich verplaatst. Dat kan veroorzaakt worden door vulkaanuitbarstingen, ontploffingen, of – zoals in dit geval – door aardbevingen. De golven die het eiland overspoelden, waren op sommige plaatsen wel 6 meter hoog.

Slachtoffers en schade

Volgens het Rode Kruis werden meer dan 1,6 miljoen mensen getroffen door de natuurramp. De nationale rampenbestrijdingsdienst spreekt over ten minste 1400 dodelijke slachtoffers. Sommige gebieden hebben geen elektriciteit, waardoor de communicatie moeilijk verloopt. Waarschijnlijk zitten nog veel mensen vast op plaatsen die door de schade voorlopig onbereikbaar zijn voor reddingswerkers.

Een slechtwerkend alarmsysteem wordt mee als schuldige aangewezen voor het grote aantal slachtoffers. Zo werd er na de aardbeving een tsunami-waarschuwing afgekondigd, maar dat werd al na korte tijd weer ingetrokken.

Ook de materiële schade is groot. Meer dan duizend gebouwen werden beschadigd en er dreigt een voedsel- en watertekort. Op verschillende plaatsen werden winkelcentra geplunderd door hongerige bewoners.

Reddingsacties

Door de zware schade en de vele slachtoffers verloopt de reddingsactie moeilijk. Unicef België heeft een oproep gelanceerd voor giften om noodhulp te kunnen bieden. ‘Uit vorige noodsituaties weten we dat kinderen vaak de grootste slachtoffers zijn bij dergelijke rampen. Ziekten voorkomen en zorgen voor voeding en beschutting zijn een prioriteit,’ zegt Unicef. Ook het Rode Kruis opende een rekeningnummer om hulpacties te steunen.

Ondertussen opende ook het Consortium 12-12 zijn rekeningnummer voor een inzamelactie. Daaronder vallen zeven hulporganisaties, zoals Oxfam, het Rode Kruis, Plan International, Dokters van de Wereld en Unicef België.

Gevarenzone

Door de vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in het gebied, krijgt Indonesië wel vaker te maken met tsunami’s. In 2004 veroorzaakte een tsunami meer dan 225 000 doden, na een aardbeving bij het Indonesische eiland Sumatra.

Het gebied ligt in ‘de ring van vuur’, een regio in de Stille Oceaan. Dat gebied staat bekend omwille van de aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die er geregeld voorkomen. Dat komt omdat de aardplaten er onder elkaar schuiven.

 

Foto: Belga Image