Donald_Trump_by_Gage_Skidmore_10Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Daarmee komt een einde aan een bitsige kiesstrijd. De Amerikanen én de rest van de wereld wachten af welke richting de nieuwe president uit wil.

De verkiezingsavond draaide uit op een nek-aan-nekrace. De voorspellingen gaven de Democrate Hillary Clinton een lichte voorsprong op de Republikein Donald Trump.

Maar in de ene staat na de andere kwam Trump als overwinnaar uit de bus.

Krasse taal

Meteen komt een einde aan een harde verkiezingscampagne. De afgelopen maanden zag de hele wereld hoe Trump en Clinton elkaar voortdurend aanvielen. Zij wees op zijn vrouwonvriendelijk gedrag. Hij noemde haar een gek mens dat in de gevangenis thuishoort.

Trump viel vooral op door zijn krasse uitspraken. Zo beloofde hij een muur op te trekken op de grens met Mexico, om latino’s buiten te houden. Moslims noemde hij onbetrouwbaar.

Gewone man

Bij nogal wat Amerikanen wekt de figuur van Trump weerzin op. Naar de stem van de meeste moslimburgers en latino’s (die hun wortels in Latijns-Amerika hebben) kon hij fluiten.

Veel jongeren en ook Afro-Amerikanen zijn thuisgebleven dit keer. Ook dat heeft gevolgen voor de uitslag, want zij stemden de vorige keren vooral voor Obama.

Wie heeft dan wel op hem gestemd? ‘Veel gewone Amerikanen hebben het vertrouwen in de politiek verloren’, zegt VRT-journalist Bert De Vroey. ‘Zij hebben massaal voor Trump gestemd. Dat zie je aan de uitslag: in een staat als Ohio, waar veel fabrieksarbeiders wonen, haalde hij de meeste stemmen.’

Dupe

Sommigen vrezen dat vooral die gewone Amerikaan nu net de dupe wordt van de verkiezingsuitslag. Zo wil de nieuwe president de ziekteverzekering afschaffen die zijn voorganger, Barack Obama, heeft ingevoerd. Alleen wie genoeg geld heeft, kan zich dan nog verzekeren.

Ook voor wie illegaal in de Verenigde Staten verblijft, ziet het er niet goed uit. Trump wil de 11 miljoen illegale migranten – meer dan er mensen in België wonen – het land uitzetten.

Europa

Nadat Trumps overwinning bekend raakte, werd vooral in Europa teleurgesteld gereageerd. Want de Amerikaanse president is niet zomaar een staatshoofd. Hij is een van de machtigste mannen ter wereld.

Sommigen vrezen dat hij de EU de rug toekeert en steun zoekt bij Rusland. Welke plannen heeft hij met terreurgroep IS?

En wat met de klimaatverandering? Daar gelooft Trump niet in. De kans is dan ook groot dat de Verenigde Staten nog weinig moeite zullen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In het slechtste geval volgen grote vervuilers zoals China het Amerikaanse voorbeeld.

Scholen en wegen

In zijn overwinningsspeech sloeg Trump een positieve toon aan. Beledigende uitspraken bleven achterwege. Trump beloofde om scholen en ziekenhuizen te bouwen en om nieuwe snelwegen aan te leggen. ‘Zo zullen miljoenen Amerikanen een nieuwe job vinden’, zei hij.

De nieuwe president (die op 20 januari officieel aan de macht komt) maakt zich sterk dat Amerika de komende jaren weer de sterkste economie ter wereld zal worden. Want: ‘No dream is too big.’


Bron foto: Shutterstock