shutterstock_1888765816Een groep boze Trump-aanhangers drong vorige week het Amerikaanse parlementsgebouw binnen. De bestorming van het Capitool vormt, vlak voor het einde van zijn presidentschap, een triest einde van vier jaar Donald Trump.

 Op 6 januari bestormde een groep radicale Trump-aanhangers het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. In dat gebouw vergadert het Amerikaanse parlement: de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Verkiezingen

De amokmakers wilden de aanstelling van Joe Biden voorkomen, die in november de presidentsverkiezingen won. Volgens hen heeft de Democratische Partij van Biden de verkiezingen vervalst en is de Republikein Donald Trump de echte winnaar.

Die laatste heeft nooit willen toegeven dat hij de verkiezingen verloren heeft. Volgens hem was zijn verlies te wijten aan grootschalige verkiezingsfraude. Verschillende rechters hebben echter geoordeeld dat daar geen aanwijzingen voor zijn. Trump had voor de bestorming nog een ophitsende speech gehouden voor zijn aanhangers in de hoofdstad.

Op het moment van de aanval werd de verkiezing van Joe Biden bevestigd in een ceremoniële telling. De aanwezige parlementsleden, onder wie ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, werden in veiligheid gebracht. Bij de rellen vielen vijf doden.

Afzettingsprocedure

Onder veel druk veroordeelde ook president Trump uiteindelijk de relschoppers. In een eerdere videoboodschap had hij zich nog erg begripvol getoond voor de onruststokers. Daarin riep hij zijn aanhangers op om naar huis te gaan, maar herhaalde hij ook dat de verkiezingsoverwinning van hem afgenomen was.

De Democraten vinden dat Trump verantwoordelijk is voor de aanval op het Capitool en roepen opnieuw op tot een afzetting. Dat zou al de tweede poging zijn in de ambtstermijn van Donald Trump. De vraag is of zo’n impeachment nog nuttig is op minder dan twee weken van het einde van Trumps presidentschap. Een afzetting zou wel kunnen verhinderen dat Trump in de toekomst opnieuw een gooi naar het presidentschap doet.

Sociale media

Twitter en Facebook verwijderden tijdens en na de heisa verschillende boodschappen van de president. In de dagen na de aanval op het Capitool werd het Twitter-account van Trump definitief verwijderd. Ook op Facebook is hij ten minste tot het einde van zijn presidentschap niet meer welkom.

Trump-volgers weken uit naar alternatieve sociale mediaplatformen, zoals Parler. Die app werd vrijwel onmiddellijk van de App Store (Apple) en de Play Store (Android) verwijderd, omdat Parler niet zou voldoen aan de gebruiksregels. ‘Er is geen plaats op ons platform voor dreigingen van geweld en illegale activiteit’, liet Apple weten.

De beslissingen van de technologiereuzen om de president van de VS van hun platform te gooien, zorgde voor veel discussie. Aanhangers van de president spreken van censuur.

Foto: Shutterstock