shutterstock_1236519469Nog nooit volgden zoveel sportievelingen een opleiding tot trainer. Toch zijn veel jeugdclubs nog op zoek naar extra begeleiders. Het ledenaantal van die clubs gaat immers ook de hoogte in.

Uit cijfers van de Vlaamse Trainersschool (VTS) blijkt dat er meer interesse is dan ooit om sporttrainer te worden. 22 500 sportievelingen schreven zich dit jaar al in voor een opleiding. Dat is 12 % meer dan in 2020 en 6 % meer dan in 2019. ‘Het zijn er nog nooit zoveel geweest’, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) in De Standaard. Vooral opleidingen voor de traditionele sporten zijn populair, zoals voetbal, gymnastiek, tennis, basketbal, volleybal, zwemmen en atletiek.

Trainers

Wie als trainer aan de slag wil, moet twee tot drie opleidingsonderdelen afleggen. Als je het aantal inschrijvingen voor de opleidingen bekijkt, wil dat zeggen dat er dit jaar ongeveer 8000 tot 9000 nieuwe trainers zijn bijgekomen. Voor steeds meer clubs is zo’n opleiding een vereiste om training te mogen geven. In totaal telt Vlaanderen ongeveer 70 000 sporttrainers.

Meer leden

Dat is veel, maar niet genoeg. Ondanks het groeiende aantal trainers, zitten veel sportclubs met een tekort. Want ook het ledenaantal bij de Vlaamse jeugdclubs zit in de lift. Dat ledenaantal groeit sneller dan er trainers bijkomen. Sportclubs moeten dan ook op zoek naar noodoplossingen, zoals trainers die dubbele shifts draaien of ouders die inspringen.

Volgens cijfers van de Vlaamse overheid uit 2020 zijn ongeveer 290 000 6- tot 12-jarigen en 200 000 13- tot 18-jarigen aangesloten bij een sportclub.

Corona

Het groeiende ledenaantal is op zich goed nieuws voor de sportclubs. Het wijst erop dat de coronamaatregelen niet tot een blijvende daling in het aantal inschrijvingen hebben geleid. Sportclubs moesten in 2020 en 2021 vaak hun werking aanpassen of pauzeren. De onzekerheid daarover zorgde tijdelijk voor een daling in het aantal inschrijvingen. Ouders betaalden liever geen lidgeld als ze niet zeker waren dat trainingen konden doorgaan.

In Brussel zitten sportclubs dan weer even met de handen in het haar. Door de invoering van een verplichte ‘coronapas’ blijven heel wat Brusselse sporters weg van de sportclubs, omdat ze zich niet willen laten vaccineren.

Foto: Shutterstock