Schermafbeelding 2021-11-08 om 14.12.26Een Amerikaanse tiener is vorige week uit de handen van haar ontvoerder ontsnapt. Met een handgebaar dat ze kende van TikTok kon ze duidelijk maken dat ze in gevaar was.

Een 16-jarig meisje uit de Verenigde Staten werd vorige week als vermist opgegeven door haar ouders. Een 61-jarige man had haar meegenomen en reisde met de auto door het land. Vanop de passagiersstoel probeerde ze de aandacht te trekken van andere autobestuurders. Uiteindelijk kon ze iemand met een handgebaar duidelijk maken dat ze in gevaar was.

TikTok

Het meisje stak de rechterhand omhoog, plooide de rechterduim in de hand en maakte dan een vuist. Dat gebaar voor huiselijk geweld of gevaar werd vorig jaar massaal gedeeld via TikTok. De lockdowns in de coronacrisis gingen immers gepaard met een stijging van huiselijk geweld. Door het gebaar bekend te maken, wilde men ervoor zorgen dat slachtoffers op een onopvallende manier om hulp zouden kunnen vragen.

Dat bleek in dit geval te werken, want een alerte voorbijganger deed melding bij de politie over een meisje in een zilveren Toyota, dat angstig leek en gebaarde dat ze hulp nodig had. Op basis van de beschrijving kon de politie het voertuig opsporen en de ontvoerder oppakken.

Huiselijk geweld

In ons land kreeg 1712, de hulplijn voor huiselijk geweld, in 2020 meer dan 8000 oproepen. Dat is een stijging van 49 % in vergelijking met het jaar ervoor. Volgens de hulplijn is die stijging te verklaren door de lockdown. Ook de groeiende bekendheid van de hulplijn speelt een rol.

Codewoord

In Nederland en Frankrijk werd in 2020 een codewoord gelanceerd voor slachtoffers van partnergeweld of kindermisbruik. Als iemand bij de apotheker de woorden ‘Masker 19’ zou gebruiken, dan moest die de hulpdiensten op de hoogte brengen.

In Vlaanderen kun je huiselijk geweld melden aan de politie of via het noodnummer 1712.

Beeld: Canadian Women’s Foundation