shutterstock_1870753156Na de kerstvakantie keerden veel reizigers terug uit het buitenland. Om verspreiding van het coronavirus te vermijden, moeten ze verplicht in quarantaine.

Reizen naar het buitenland wordt door de overheid sterk afgeraden, maar het is niet verboden. Ondanks dat overheidsadvies keerden veel reizigers bij de afloop van de kerstvakantie terug naar België.

Formulier

Wie langer dan 48 uur in het buitenland is geweest, moet bij terugkeer een formulier invullen, het zogenaamde Passenger Locator Form (PLF). Afhankelijk van de ingevulde gegevens krijgen reizigers informatie over wat ze moeten doen bij terugkeer, bv. een coronatest afleggen of in quarantaine gaan.

Het laatste weekend van de kerstvakantie vulden meer dan 40 000 mensen zo’n formulier in. De overgrote meerderheid keerde terug uit een rode zone. Die kleurcode geeft aan dat de overheid afraadt om naar dat gebied te reizen, bv. omwille van een hoge besmettingsgraad. Op dit moment kleurt zowat heel Europa rood.

Verplichte quarantaine

Omdat de cijfers in België de goede richting lijken uit te gaan, gelden er regels voor wie ons land binnenkomt. Tot ten minste 15 januari moet iedereen na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone verplicht in quarantaine. Dat wil zeggen dat je je afzondert van anderen.

Wie aankomt in België moet zich ook laten testen op dag 1 en dag 7 na aankomst. Wie op dag 7 een negatieve coronatest aflegt, moet niet langer in quarantaine blijven.

Ook minderjarigen die in het buitenland zijn geweest, moeten de regels volgen. Zij mogen dus tijdelijk niet naar school. Voorlopig kregen lagere en middelbare scholen echter amper melding van leerlingen die afwezig zouden zijn na een verblijf in het buitenland. Scholen rekenen vooral op ouders om de maatregelen toe te passen.

In de praktijk is het erg moeilijk te controleren of iemand de quarantaineregels effectief opvolgt.

Testcentra

Wie geen inwoner van België is en langer dan 48 uur in ons land zal verblijven, moet bij aankomst verplicht een coronatest afleggen. Daarvoor werden er testcentra opgericht op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, en in de treinstations Antwerpen-Centraal en Luik-Guillemins.

Inwoners van België zijn niet verplicht om van die testcentra gebruik te maken. Zij mogen de test ook elders laten afnemen.

Foto: Shutterstock