©Belgaimage

©Belgaimage

België keerde met twee medailles terug van de Olympische Winterspelen in Peking. Zeker omdat we niet direct bekend staan als een groot wintersportland mag dat een groot succes genoemd worden.

 

Het was van 1948 geleden dat België nog eens Olympisch wintergoud haalde. Het kunstschaatspaar Micheline Lannoy en Pierre Baugniet slaagde daar toen in. Snelschaatser Bart Swings is nu met glans in hun voetsporen getreden. Hij won de massastart, een wedstrijd van iets meer dan 6000 meter die de schaatsers in grote groep rijden.

De manier waarop de sportheld uit Herent zegevierde, was indrukwekkend. Omdat België geen andere topschaatsers had die mochten meedoen, had Swings geen ploegmaten om de aanvallen van de concurrentie te beantwoorden. Hij moest dus in zijn eentje de wedstrijd zien te controleren. Daar slaagde hij wonderwel in. Op het einde klopte hij dan ook nog eens de Koreanen, die veel meer hun krachten hadden gespaard, in de sprint.

Spectaculaire shorttrack

Het goud van Bart Swings was de tweede medaille die ons land in de wacht sleepte. Eerder had Hanne Desmet op de 1000 meter shorttrack al brons gehaald. Shorttrack is een spectaculaire vorm van hardrijden op ijs waarbij de deelnemers rondjes draaien rond een ovaal van 111,11 meter lang. In twee andere finales van shorttrack-disciplines werd Hanne ook nog eens vierde en vijfde. Een voor een topprestaties.

Trainen in Nederland

Net als Swings traint Hanne Desmet al jaren in Nederland, een veel groter schaatsland dan België. Dat werpt zijn vruchten af. Door de successen in Peking gaan er stemmen op om ook in ons land een professionele 400 meter-schaatsbaan te bouwen. Dan zouden onze atleten dichter bij huis in optimale omstandigheden kunnen trainen. Dat vraagt echter een grote investering. De Vlaamse minister van Sport Ben Weyts wil zeker de mogelijkheden onderzoeken.

Loena’s droom

In Peking bewees ook Loena Hendrickx tot de absolute wereldtop te behoren. In het kunstschaatsen bij de vrouwen eindigde ze achtste, wat goed is voor een Olympisch diploma. Ze was de enige West-Europese die kon wedijveren met de Russische en Aziatische toppers. ‘Het is te zot voor woorden’, zei ze in een eerste reactie. ‘Ik had nooit gedacht dat ik ooit zo ver zou komen. Ik ben heel trots op mezelf. Het is een droom die uitkomt.’

Kindermishandeling

De meeste aandacht in het kunstschaatsen bij de vrouwen ging naar de Russische Kamila Valijeva. Zij was al wekenlang wereldnieuws door een positieve dopingtest. Waarnemers wijzen haar omgeving met de vinger. Ze geloven niet dat de 15-jarige Valijeva zelf besliste om een verboden product te gebruiken. Toen ze tijdens haar laatste wedstrijd verschillende keren viel, wat haar anders nooit overkomt, was het duidelijk dat de tiener onder de zware druk bezweken was. In tranen kwam ze van de piste. In plaats van haar te troosten, vroeg haar coach heel kil waarom ze was gestopt met vechten. Vele commentatoren noemden de manier waarop de begeleiders met haar omgaan kindermishandeling.