BELGAIMAGE-145563179Binnenkort zal IS volledig teruggedrongen zijn in Syrië. Maar wat moet er gebeuren met de IS-strijders die in het gebied gevangen zitten?

Sinds 2013 bezet de terreurgroep IS gebieden in Syrië, dat al jaren geteisterd wordt door een burgeroorlog. De IS-troepen in het land werden voor een groot deel teruggedrongen, deels door het regeringsleger, deels door andere rebellen. Nog maar een stukje grond in Syrië is in handen van IS, het dorp Baghouz nabij de Iraakse grens. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die in de regio tegen de terreurgroep vechten met steun van de VS, zeggen dat ze op het punt staan om ook dat laatste stukje grondgebied van IS te veroveren.

IS-strijders

Dat is goed nieuws. Maar het brengt ook vragen met zich mee. Wat moet er gebeuren met de gevangenen die in Syrië worden vastgehouden? Het gaat over ongeveer 800 IS-strijders, maar ook hun vrouwen en kinderen.

President Trump had eerder al aangekondigd dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië zou terugtrekken als IS daar overwonnen is. Dat moment komt dus steeds dichterbij. Afgelopen weekend zette hij Europa onder druk. Trump zei op Twitter dat de Europese landen de gevangen IS-strijders terug moeten halen, om ze in Europa vast te houden en te berechten. Een groot deel van de Syriëstrijders is immers afkomstig uit Europa. Gebeurt dat niet, dan ziet de VS geen andere optie dan de strijders vrij te laten. ‘Het is tijd dat anderen hun job doen’, zei Trump.

Europa

Europese landen waren tot nu toe niet enthousiast om de IS-strijders terug naar Europa te halen. De meeste landen willen dat de strijders in Syrië berecht worden. Maar de rebellenlegers zeggen de strijders zonder de hulp van de VS niet vast te kunnen houden.

Eerder werden er in Europa al discussies gevoerd over de kinderen en vrouwen van IS-strijders. Mogen zij terugkeren naar hun land van herkomst? Verschillende Europese landen, waaronder België, haalden al kinderen van IS-strijders terug, omdat ze in Syrië in onveilige of ongezonde omstandigheden leefden. Maar nu komt daar dus ook het debat over de IS-strijders zelf bovenop. Door de strenge woorden van Trump staat de discussie over de kwestie nu in alle landen bovenaan op de agenda.

België

Tussen de IS-strijders in Syrië zitten vermoedelijk ook enkele Belgen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf aan op zoek te gaan naar manieren om de strijders terug te halen. Volgens hem is het beter de controle te bewaren over die gevangenen, dan niet te weten wat er met hen zal gebeuren in Syrië. Hij pleit voor een gezamenlijke Europese aanpak.