shutterstock_1726770508Door een toenemend aantal besmettingen kondigde de regering een nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen aan. Een vermindering van het aantal contacten staat daarin centraal.

De coronacijfers in ons land blijven maar stijgen. Gemiddeld worden er dagelijks meer dan 4000 besmettingen vastgesteld en meer dan 125 mensen opgenomen in het ziekenhuis. De regering kondigde daarom verstrengde maatregelen aan, die sinds vrijdag van kracht zijn.

Maatregelen

Volgens die nieuwe maatregelen moet je nauwe contacten beperken tot drie personen. Een nauw contact is iemand met wie je geen 1,5 meter afstand houdt. Thuis mag je maar vier personen uitnodigen en buiten mag je niet met meer dan vier personen samenkomen.

De regels voor cafés worden ook strenger. Die moeten de deuren sluiten om 23 u. en per tafel mogen er maar vier personen zitten (tenzij die personen onder hetzelfde dak wonen). Voor restaurants gelden die regels niet. Zij mogen open blijven tot 1 u. en tien personen aan een tafel zetten.

De sportwereld schakelt over naar code oranje. Dat wil zeggen dat groepssporten die binnen gespeeld worden en waarbij er geen afstand gehouden kan worden, verboden zijn voor spelers ouder dan 12 jaar. Dat is bijvoorbeeld het geval bij basketbal- of volleybalwedstrijden. Als die afstand tijdens een training wel bewaard kan worden, mogen trainingen wel doorgaan.

Onvoldoende

De verstrengde maatregelen zijn niet voor iedereen voldoende. Zo trokken virologen Erika Vlieghe en Marc Van Ranst al aan de alarmbel. Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vindt het te snel om nog bijkomende regels in te voeren. Hij wil eerst afwachten wat het effect is van de vernieuwde maatregelen, die nog maar net van kracht zijn.

Sommige provincies en steden leggen zelf strengere regels op. Zo mogen de restaurants in Gent en Leuven maar tot 23 u. open blijven. In Wallonië voeren de provincies Waals-Brabant en Luxemburg een avondklok in. Daar mag je tussen 1 u. ‘s nachts en 6 u. ‘s morgens niet meer op straat komen.

Het openhouden van de scholen blijft prioriteit. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil voorlopig niet overschakelen op code oranje voor het onderwijs. Daarbij zouden leerlingen vanaf het derde middelbaar om de week thuis les volgen.

Awel

Dat jongeren het niet altijd gemakkelijk hebben met de coronamaatregelen, blijkt uit berichten van Awel, de hulplijn waarmee kinderen en jongeren kunnen bellen, chatten of mailen als ze met een vraag of een probleem zitten. Die heeft in september al meer oproepen ontvangen dan in maart van dit jaar, toen de eerste lockdown van start ging. De meeste oproepen en vragen gaan over school of het sociale leven, zegt Awel.

Foto: Shutterstock