belgaimage-168017279-fullOp de valreep konden het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een splitsing zonder handelsakkoord vermijden. Maar de regels worden ondanks afspraken een pak strenger.

Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie. Tot 31 december was er echter nog sprake van een overgangsperiode. Daarin bleven de oude regels voor de in- en uitvoer van goederen van kracht. Pas op 24 december sloten de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen – op de valreep – een akkoord over nieuwe handelsafspraken.

Producten

Een van de belangrijkste overeenkomsten is dat er geen invoerrechten op producten betaald moeten worden wanneer ze de grens oversteken. Die belastingen zouden de prijs van producten afkomstig uit het VK de hoogte in hebben gejaagd.

Afgezien van die toegeving zijn de regels best streng. Strengere controles bij de douane zullen de wachttijden aan de grens vermoedelijk doen oplopen. Dat zou een probleem kunnen zijn voor verse producten.

Dat producten in de toekomst moeten voldoen aan zowel Europese als Britse kwaliteitsnormen, zal bedrijven een hoop extra papierwerk opleveren.

Personen

Het einde van de overgangsperiode houdt ook voor reizigers enkele veranderingen in. Omdat de douaneregels strenger worden, mag je niet zomaar alles van en naar het VK vervoeren. De totale waarde van aangekochte producten die je meeneemt over de grens, mag niet hoger liggen dan 430 euro als je met het vliegtuig reist en niet hoger dan 300 euro als je de Eurostar neemt (de trein tussen Brussel en Londen). Vlees- of zuivelproducten mag je niet meenemen over de grens.

Vanaf 1 oktober heb je een internationaal paspoort nodig om te reizen naar het VK. Op dit moment volstaat je identiteitskaart.

EU-bewoners die in het VK willen werken of studeren, hebben daar in de toekomst een visum voor nodig. Het VK stapt bovendien uit het Erasmusprogramma, een Europees uitwisselingsproject voor studenten.

Corona

Het Verenigd Koninkrijk kreunt op dit moment onder een stevige opflakkering van de corona-epidemie. Een nieuwe variant van het virus, die besmettelijker is dan de oude, zet de ziekenhuizen onder druk. In Engeland en Schotland is een lockdown van kracht. Je mag er enkel buitenkomen voor een noodzakelijke verplaatsing of om te sporten. De scholen zijn gesloten.

Foto: Belga