belgaimage-149230345De moord op de Antwerpse studente Julie Van Espen zorgt voor veel verontwaardiging. Zondag werd een stille mars georganiseerd uit protest tegen seksueel geweld.

Meer dan 15 000 mensen liepen zondag in Antwerpen mee in een stille mars. Op die manier wilden ze duidelijk maken dat er strenger opgetreden moet worden tegen daders van seksueel geweld. Ze willen ook hun steun betuigen aan slachtoffers.

Julie Van Espen

De mars was een reactie op de dood van de 23-jarige Julie Van Espen. Het lichaam van de Antwerpse studente werd vorige week maandag teruggevonden in het Albertkanaal. De man die de moord pleegde, werd niet lang daarna gearresteerd. Opmerkelijk was dat hij in 2017 al veroordeeld werd tot vier jaar cel voor verkrachting. Toch liep hij nog vrij rond. De man ging immers in beroep tegen de uitspraak. In afwachting van zijn proces werd hij vrijgelaten.

Wanneer iemand beschuldigd wordt van een misdaad, moet een rechter beslissen of die persoon tot zijn of haar proces in de gevangenis moet blijven of niet. Die beslissing is vooral afhankelijk van de kans dat de persoon zal vluchten om zijn straf te ontlopen. In het geval van de moordenaar van Julie Van Espen oordeelde de rechter dat die kans erg klein was. Daarom moest hij tot aan zijn proces niet in de gevangenis blijven.

Kritiek

Daar kwam veel kritiek op. De organisatoren van de stille mars willen echter geen personen met de vinger wijzen. Ze willen vooral dat er iets verandert in het beleid: ‘Op alle niveaus is er een probleem: politie is niet opgeleid om ondervragingen te doen [over seksueel geweld], bij justitie slepen zaken soms jaren aan omdat er geen voorrang aan wordt gegeven of er niet voldoende bewijs is, en politici hebben nog altijd geen beleid rond seksuele intimidatie. […] We merken dat slachtoffers van seksueel geweld veel minder snel geloofd of serieus genomen worden’, vertelden ze aan De Standaard.

Bang

Jongerentelefoon Awel kreeg al verschillende oproepen van kinderen en jongeren die bang zijn om hetzelfde mee te maken als Julie Van Espen. Dat is een normale reactie, zegt Awel. Maar het is belangrijk om te weten dat zulke gebeurtenissen erg zeldzaam zijn. Die angst mag mensen zeker niet tegenhouden om hun gewone leven te leiden.

Foto: Belga Image